Het verhaal van Hakki en Cees treedt voor het daglicht in de documentaire Nachtlicht.

Documentairemaker volgt spoorlassers tijdens de nacht

Er is een documentaire gemaakt over lassers die nacht na nacht Nederlands spoornetwerk afreizen om versleten en defecte verbindingen te herstellen. Zij zorgen ervoor dat de drukke Nederlander ’s morgens weer zo snel en effectief mogelijk van A naar B verder kan reizen. Documentairemaker Kees-Jan Husselman gaat twee spoorlassers van Strukton volgen die hun werk met veel passie en overgave uitvoeren. Om deze documentaire mogelijk te maken, start hij op 1 september met een crowdfunding.

Husselman: “De film moet er nu echt komen. De hoofdrolspelers hebben we na lang zoeken namelijk al gevonden. Hakki, een Turkse man van begin 50 en zijn iets oudere Hollandse collega Cees. Deze lassers werken al 14 jaar samen. Zij rijden samen uren door de nacht om op de meest afgezonderde plekken de losse delen van onze samenleving letterlijk aan elkaar te lassen.”

“In een maatschappij waarin de meeste mensen voor hun werk achter een computer zitten en culturen meer dan ooit van elkaar verwijderd lijken, ijveren deze mannen nacht na nacht om ’s lands verbindingen keer op keer te herstellen. Het wordt wat mij betreft hoog tijd dat hun inspanningen het daglicht eens bereiken”, zo vervolgt hij.

Documentaire

Husselmans won op het Amsterdam Film Festival 2011 in New York de Van Gogh Award voor Beste Nederlandse Documentaire. “Ook toen al had ik het idee dat ik een film wilde maken over de mannen die s’ nachts, ongezien door het gros van de maatschappij, door het hele land reizen om versleten delen van het spoor te vervangen.”

“Ik wil laten zien hoe hard zij werken om een cruciaal verbindend systeem van onze samenleving te repareren en welke invloed dit heeft op hun dagelijkse leven. Nederland heeft het drukst bezette spoor van Europa en het werk van de mannen vormt een essentiële schakel in het functioneren van ons spoorsysteem en het functioneren van de maatschappij”, aldus de filmmaker.

Crowdfunding

Een dergelijk project komt helaas niet van de grond zonder de onvermijdelijke financiering. Vandaar dat Husselman samen met zijn producent Suzanne Remmerswaal-Penning, cameraman Jorne Tielemans en geluidsman Sam Huisman een crowdfunding is gestart. Daarmee willen zij de benodigde gelden losmaken bij betrokkenen uit de filmwereld, spoorindustrie, metaalindustrie, vrienden, familie en overige belangstellenden.

De crowfunding start op 1 september 2014 op www.cinecrowd.nl/nachtlicht en loopt tot 10 oktober 2014. Het gewenste eindbedrag van 12.500 euro wordt onder andere besteed aan apparatuurkosten, film-, montage- en bewerkingskosten. De vorderingen van de filmmakers zijn dagelijks te volgen op Facebook en Twitter: @KJHusselman

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.