Spoorlopen

Meer spoorlopers op de bon geslingerd deze zomer

Het aantal boetes voor spoorlopen is afgelopen maanden toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van spoorbeheerder ProRail. Dit jaar werden er tijdens de zomermaanden 52 boetes uitgedeeld tegenover 25 in dezelfde periode vorig jaar. Spoorlopen veroorzaakt volgens ProRail dagelijks ruim drie uur vertraging.

ProRail voert deze week campagne om mensen te informeren over het gevaar en de overlast van spoorlopen. Vorig jaar kwamen er twee mensen om het leven als gevolg van spoorlopen.

Overlast reizigers

Daarnaast zorgt het spoorlopen voor overlast van reizigers. “Zodra een machinist iemand langs het spoor ziet lopen, moet de trein langzamer rijden. De trein daarachter moet dan ook op de rem, net als de trein daarachter. Zo ontstaat er een sneeuwbaleffect en lopen meerdere treinen en reizigers vertraging op”, aldus de spoorbeheerder.

ProRail opende eerder dit jaar een meldkamer in Eindhoven van waaruit er 24 uur per dag zicht is op tientallen ‘hotspots’ in het zuiden van het land met mobiele en vaste camera’s. Zodra de centralist in de meldkamer een spoorloper signaleert, worden Buitengewoon Opsporings Ambtenaren (BOA’s) er direct op uitgestuurd. Op spoorlopen staat een boete van 140 euro.

Lees ook:

ProRail ontmoedigt spoorlopers met 24-uurs cameratoezicht

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.