Uitrukpost, ongevallenbestrijding, ProRail, Zwolle

ProRail opent nieuwe uitrukpost in oude brandweerkazerne

ProRail heeft maandag een nieuwe uitrukpost voor ongevallenbestrijding in Zwolle in gebruik genomen. Het gaat om een oude brandweerkazerne die al ruim een jaar leeg stond. Alle voorzieningen zoals persluchtleidingen en een grote garage waren nog aanwezig.ProRail kan daar nu ook gebruik van maken bij de ongevallenbestrijding. Het pand is van binnen opgeknapt en voorzien van nieuwe communicatievoorzieningen. De ongevallenbestrijding komt onder meer in actie als er aanrijdingen zijn met treinen, ongevallen met gevaarlijke stoffen, bomen op de weg of gestrande treinen.

De vorige locatie vlak bij het spoor in Zwolle was voor ProRail te klein geworden door het samenvoegen van enkele teams. Bennie den Hartog, ploegleider incidentenbestrijding van ProRail: “We zijn nu gevestigd in een voormalig brandweerkazerne in Zwolle. Vanwege de uitbreiding van de brandweer in Zwolle zijn de posten allemaal verplaatst. Toen kwam dit vrij. Dit is voor ons een ideale locatie, omdat we nu een hele grote garage hebben waar we kunnen oefenen. Bovendien zitten we vanuit deze locatie heel snel op de snelweg.”

Korte lijntjes

“Het voordeel van de communicatie is dat ik nu op kantoor zit met de desbetreffende officier van dienst, dus er zijn hele korte lijntjes. Dit komt de uitvoering buiten ten goede, waardoor de treinen snel weer kunnen rijden”, aldus Den Hartog.

ProRail Incidentenregie bestaat uit een team voor ongevallenbestrijding en Algemeen Leiders, ook wel Officier van Dienst Rail (OVD-R) genoemd. De ongevallenbestrijders helpen vervoerders en hulpverleningsdiensten ter plaatse met hun specifieke kennis van het spoor en treinen. Ze zagen bomen om, knippen aangereden auto’s open, slepen treinen weg, assisteren bij incidenten met gevaarlijke stoffen of helpen bij evacuatie van reizigers.

Bekijk hier het filmpje dat ProRail maakte over de nieuwe uitrukpost:

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.