treinongeluk, Santiago de Compostela, Spanje

Spaanse spoorbeheerder ‘speelde met levens passagiers’

De Spaanse spoorbeheerder Adif heeft de levens van duizenden mensen op het spel gezet bij het ongeluk in het Noord-Spaanse Santiago de Compostela in juli vorig jaar. Dat schrijft de bevoegde onderzoeksrechter Luis Aláez in een document dat vrijdag werd gepubliceerd. Bij de ontsporing van een hogesnelheidstrein  kwamen 79 mensen om en raakten tientallen mensen gewond.

Het spoorbedrijf heeft zich volgens de rechter bij de aanleg van de hogesnelheidslijn laten leiden door commerciële motieven en heeft niet voor de nodige voorzorgsmaatregelen gezorgd, zo meldt El País. De keuze om in 2010 een hogesnelheidsdienst tussen Ourense en Santiago te laten rijden over een conventioneel spoor lijkt ‘crimineel’ volgens de rechter.

Bij de transformatie van de spoorverbinding naar een hogesnelheidslijn hadden aanvullende veiligheidsmaatregelen genomen moeten worden. En dat is niet gebeurd.

Ontsporing

De hogesnelheidstrein reed in de bocht ongeveer 192 kilometer per uur, waar een maximumsnelheid van 80 kilometer per uur is toegestaan. De machinist vergat om op tijd af te remmen. De machinist die op dit moment wordt vervolgd, gaf aan dat hij was afgeleid omdat hij door een leidinggevende werd gebeld. De trein ontspoorde in de bocht en sloeg tegen een muur, waarna grote ravage ontstond.

Volgens rechter Aláez had deze menselijke fout kunnen worden voorkomen als er meer veiligheidsmaatregelen waren genomen. Als er de juiste aanpassingen waren gemaakt aan de spoorlijn dan had het Europese beveiligingssysteem ERTMS een grotere dekking gehad. Mogelijk had het veiligheidssysteem dan tijdig ingegrepen.

Rechtszaak

Op dit moment loopt er een rechtszaak tegen de treinmachinist. De onderzoeksrechter stelde ook de leiding van spoorbeheerder Adif in staat van beschuldiging, maar dit werd later ongedaan gemaakt door de rechtbank in La Coruña.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.