Verkeersleidingspost, ProRail, Utrecht

Gunning voor bouw nieuwe verkeersleidingspost bekend

Verkeersleidingspost, ProRail, Utrecht

Aannemer Visser & Smit Bouw heeft de opdracht gekregen van ProRail voor de bouw van de nieuwe verkeersleidingspost in de Cartesiusdriehoek in Utrecht. Arcadis verzorgt het projectmanagement. De gebouw gebonden installaties worden uitgevoerd door VolkerWessels-onderneming HOMIJ. Visser & Smit Bouw is een dochterbedrijf van VolkerWessels.

De spoorbeheerder verhuist eind 2014 naar deze locatie om het aantal treinverstoringen in en rondom het Centraal Station van Utrecht te verkleinen. De huidige verkeersleidingspost, het witte gebouw achter de Van Sijpesteijnkade, zit in het zogeheten ontruimingsgebied van het station.

De nieuwe verkeersleidingspost gaat de oude post in Utrecht vervangen. Daarnaast krijgen een aantal andere verkeersleidingsposten een opknapbeurt. ProRail heeft in totaal dertien verkeersleidingsposten verspreid over heel Nederland.

Nieuwe gebouw

Het nieuwe gebouw met een oppervlakte van 4.500 m2 vormt het hart van de treindienstactiviteiten van ProRail in en om Utrecht. Door het gebruik van staal en glas krijgt de verkeersleidingspost een industriële en robuuste uitstraling.

Het gebouw, dat 24 uur per dag in bedrijf is, krijgt onder andere een ontvangstruimte, techniekruimte en een vijf meter hoge seinzaal (controlroom). Daarnaast zijn er verdiepingen met kantoren en overlegruimten. Het nieuwe gebouw biedt plaats aan honderd medewerkers.

Ontwerp

De nieuwe verkeersleidingspost is ontworpen door De Jong Gortemaker Algra (dJGA). Het binnenklimaat wordt op een duurzame wijze gerealiseerd. De ligging van de seinzaal, het gevelontwerp, drievoudig glas, hybride koelmachines en een energiedak dragen bij aan een comfortabele werkomgeving met veel daglicht.

Lees ook:

Minder verstoringen door nieuwe verkeersleidingspost ProRail

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.