Mbo-studenten Machinist Railvervoer, Scheepvaart en Transport College

Spoorsector tevreden over kwaliteit afgestudeerde machinisten

VIDEO – Zo’n veertig jongeren hebben op 10 juli hun mbo-diploma voor de opleiding Machinist Railvervoer bij het Scheepvaart en Transport College (STC) in Rotterdam ontvangen. Het is de eerste groep jongeren die een mbo-opleiding tot machinist heeft afgerond. Na twee jaar zijn de deelnemers volledig klaargestoomd om zelfstandig een trein te rijden. De railvervoerders zijn zeer te spreken over de kwaliteit van de jonge machinisten.

95 procent van de deelnemers die hun diploma ontvingen, heeft inmiddels een arbeidscontract bij een railvervoerder. Dit is in veel gevallen de railvervoerder waar de laatste stage heeft plaatsgevonden.

Bekijk hier het video-interview met de kersverse afgestudeerde machinisten:

Veel geleerd

Afgestudeerd Machinist Railvervoer Ben Bierling: “Omdat het een nieuwe opleiding is, was het in het begin een beetje wennen omdat we nog moesten bekijken hoe we alles gingen aanpakken. Maar eigenlijk heb ik vanaf dag één het gevoel gehad dat ons deskundig les is gegeven. Als ik terug kijk op de afgelopen twee jaar dan heb ik een hoop geleerd. Ik ben nu klaar om aan het werk te gaan.” Ben gaat bij Rotterdam Rail Feeding (RRF) werken. RRF is een bedrijf dat rangeerdiensten verzorgt voor andere spoorwegondernemingen in de Rotterdamse haven.

Ook Mark de Koning ontving zijn diploma. Hij was met het gemiddelde cijfer 9 de beste student van dit jaar. “Het was een ontzettend leuke tijd en we hebben een hoop geleerd. Ik heb stage gelopen bij Rurtalbahn, dat was ontzettend leuk. Daar werkt een kleine groep machinisten. Het is een heel gezellig bedrijf.” Mark gaat samen met twee studiegenoten bij goederenvervoerder Rurtalbahn aan de slag.

Mbo-opleiding

Afgestudeerde Johan de Bruin: “Ik heb de opleiding bij STC als kwalitatief goed ervaren. De docenten hadden veel kennis. Ik heb twee stages bij VolkerRail gelopen en een bij de NS in Den Haag. Ik ga werken voor Machinext. Ik heb daar een contract voor 32 uur.” Johan zal een afwisselende baan bij Machinext hebben. Hij gaat werken in het reizigersvervoer, goederenvervoer, railinfra en zal ook veiligheidsfuncties binnen het spoor uitvoeren.

Het STC is in 2011 als eerste opleider in Nederland gestart met de mbo-opleiding Machinist Railvervoer. Voor die tijd bestond er geen opleiding op mbo-niveau voor machinisten en werden zij opgeleid door de spoorsector zelf.

Mbo-opleiding

De opleiding van het STC duurt twee jaar, is in overleg met de spoorsector ontwikkeld en voldoet aan alle eisen die het ministerie van OC en W stelt aan mbo-opleidingen. Het STC is met deze mbo-opleiding gestart omdat railvervoerders dringend behoefte hebben aan de instroom van jonge machinisten. Dit wordt met name veroorzaakt door vergrijzing in de railsector.

De opleiding bereidt de deelnemers voor op een machinistenfunctie bij een goederenvervoerder, personenvervoerder of spooraannemer. De opleiding trekt deelnemers uit het hele land. Er is tijdens de tweejarige opleiding veel aandacht besteed aan theorie en praktijk. In totaal lopen de deelnemers dertig weken stage bij verschillende railvervoerders.

Marieke van Gompel

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.