wissel, spoor, rails

Spoorlopers veroorzaken dagelijks drie uur vertraging

Mensen die zich zonder toestemming langs het spoor begeven veroorzaken dagelijks gemiddeld drie uur vertraging. Spoorbeheerder ProRail start daarom een nieuw offensief om de overlast van mensen die langs het spoor lopen tegen te gaan. De komende jaren wordt 30 miljoen euro geïnvesteerd in ruim 600 kilometer hekwerk. Dat is nodig want ruim een kwart van de vertragingen wordt veroorzaakt door spoorlopers. Met de maatregelen wordt het spoor betrouwbaarder en veiliger.

Buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA’s) van ProRail gaat met gps werken om spoorlopers makkelijker te vinden. Wanneer een machinist een melding maakt van spoorlopers, kan de verkeersleiding de dichtstbijzijnde BOA’s alarmeren en zij kunnen direct ter plaatse gaan. Op spoorlopen staat een boete van 130 euro.

Hekwerken

Nederland heeft ruim 7000 kilometer spoor. Het is niet mogelijk om dit geheel af te sluiten. ProRail wil met het plaatsen van hekwerken het lopen langs het spoor op zogenaamde ‘hotspots’ ontmoedigen. De hekwerken worden ook ingezet tegen koperdiefstal en suïcides.

Momenteel staat er ruim 1700 kilometer aan hekwerk. Daar komt komende jaren 600 kilometer bij. Voor hulpverleningsdiensten blijft het spoor goed bereikbaar. Zo plaatst ProRail bijvoorbeeld branddeuren. Ook voor dieren worden speciale voorzieningen getroffen, mede in overleg met natuurorganisaties.

Campagne

Dagelijks veroorzaken mensen die zich zonder toestemming langs het spoor begeven, gemiddeld zo’n drie uur vertraging. Dit kan gaan om wandelaars die hun hond uitlaten tot vandalisme. Machinisten schrikken van mensen die langs het spoor lopen en remmen de trein. Hierdoor ontstaat vertraging.

Om mensen te waarschuwen voor het gevaar en de overlast van spoorlopen, start ProRail ook dit jaar weer een campagne. BOA’s delen komende week flyers uit aan wandelaars, er hangen posters in abri’s op ‘hotspots’, VVV-kantoren krijgen informatie en er is een radiospot te horen.

Ook probeert ProRail met filmpjes aandacht te vragen voor de negatieve gevolgen van spoorlopen:

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

2 reacties op “Spoorlopers veroorzaken dagelijks drie uur vertraging”

Paul Lamote|15.06.13|17:27

De reizigers worden op de ene na de andere tariefsverhoging getrakteerd en dan gaan we 30 miljoen (!) uitgeven aan hekken. Iets meer kostenbewustzijn bij ProRail zou in dit soort tijden geen kwaad kunnen.

Bert van Elswijk|21.06.13|16:38

Lekker inhoudelijk bezig Paul! Goede bijdrage!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.