Veiligheid, spoor, werkzaamheden

Tweede stakingsweek voor spooronderhoud

De stakingen in de railinfrasector gaan de tweede week in. Afgelopen weekend legden spoorwerkers in Ede, Rotterdam en Den Haag het werk neer uit onvrede over het uitblijven van een nieuwe cao.

In Ede kwam daardoor het hele onderhoudsproject stil te liggen. De actie in Den Haag had ook effect op het treinverkeer, zo meldt FNV Bouw, een van de betrokken vakbonden. Doordat werkzaamheden daar niet uitgevoerd konden worden, had dat gevolgen voor het treinverkeer. “Door de vastgelopen cao-onderhandelingen hebben werkgevers ons echter geen andere keuze gelaten”, aldus Oman Yildiz, stakingsleider in Rotterdam en Den Haag op de website van de vakbond. De opzet van de stakingen was om de reizigers zo lang mogelijk ongemoeid te laten.

Eerdere acties

In het eerste weekend van februari waren er voor het eerst cao-acties in Amersfoort. Later die week volgden stakingen op de trajecten Breda-Tilburg en Meppel-Leeuwarden.

Sinds begin december liggen de onderhandelingen voor een nieuwe cao railinfrastructuur stil. De cao met een looptijd van een jaar had per 1 januari moeten ingaan. De spooronderhoudsbedrijven zeggen niet tegemoet te kunnen komen aan de voornaamste eisen van de vakbonden: een loonsverhoging van 2,5 procent en een werkgelegenheidsgarantie voor het personeel bij het overgaan van een onderhoudsgebied naar een andere aannemer.

Dinsdagavond gaan de drie vakbonden FNV Bouw & Infra, CNV Vakmensen en het Zwarte Corps zich opnieuw beraden en bespreken of en waar ze verder gaan met acties.

Auteur: Bart Pals

Bart Pals is hoofdredacteur van Nieuwsblad Transport, een zusteruitgave van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.