Simulatorcentrum, NS, Amersfoort

Leerling-machinisten bezoeken NS Simulatorcentrum

28 leerlingen van de machinistenopleiding van het ROC in Amsterdam hebben maandag hun eerste rit in een treinsimulator gemaakt. Zij deden dat bij het NS Simulatorcentrum in Amersfoort.

27 jongens een een meisje begonnen vorige week met de tweejarige mbo-opleiding. Marianne Hasselbach van NS Reizigers vertelde de jongeren over de geschiedenis van het Simulatorcentrum van NS. Frank van Spaandonk van het Railcollege reikte aan een van de leerlingen het officiële Railcollege-veiligheidsvestje uit.

Jongensdroom komt uit

De jongeren probeerden de simulator uit en mochten over het spoor lopen. Voordat ze het spoor op gingen, kregen ze een veiligheidsjas en schoenen uitgereikt. Leerling Khalid: “Eigenlijk is het voor ons allemaal een jongensdroom die uitkomt. Dit wilde ik als kind al. En toen je via het ROC een diploma kon halen dacht ik: doen.”

Toelatingsexamen

Marco was al jaren schipper totdat een vriend van hem die machinist is, vroeg of dit beroep ook niets iets voor hem was. Marco deed het toelatingsexamen en werd tot zijn grote blijdschap toegelaten tot de opleiding.

Teammanager Hans Schattenberg begeleidt straks de leerlingen bij de simulator. “Zelf was ik 19 toen ik voor de eerste keer meereed op de bok. In een 1100‘tje naar Maastricht. Dat vergeet je nooit meer.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.