Treinmachinist

Nieuwe mbo-opleiding machinist Goederenvervoer

Uitzend- en detacheringsorganisatie Consolid start samen met ROC Eindhoven en opleidingsinstituut RDP Services volgende maand in Rotterdam met een driejarige mbo-opleiding machinist Goederenvervoer. De eerste groep begint op 3 september en er ook al een tweede klas ingepland met als startdatum 18 november.

Hoewel de opleiding op mbo-niveau 3 zich vooral op goederenvervoer richt, is er ook een component reizigersvervoer. De eerste studenten hebben zich al aangemeld, maar volgens woordvoerder Herman Opmeer van Consolid is er nog ruimte voor nieuwe aanmeldingen. Er kunnen maximaal zestien leerlingen in een groep terecht. De lessen worden gegeven bij RDP Services in Rotterdam.

Werkend leren

Het gaat om een bbl-opleiding (beroeps begeleidende leerweg), een vorm van werkend leren waarin leerlingen meestal vier dagen in de week bij een bedrijf werken en een dag naar school gaan.

Het initiatief voor de opleiding komt voort uit het verwachte tekort aan gekwalificeerde machinisten. Consolid verwacht met de nieuwe bbl-opleiding de vervoerssector snel van nieuwe instroom te kunnen voorzien. Het bedrijf levert onder meer machinisten, treinstewards en rangeerpersoneel aan vrijwel alle spoorvervoerders in Nederland. Consolid gaat er dan ook vanuit dat het geen probleem zal zijn om leerbedrijven te vinden waar studenten tijdens hun opleiding kunnen werken.

ROC Amsterdam en STC

Ook ROC Amsterdam begint in september met een nieuwe machinistenopleiding op mbo-niveau. De opleiding, in samenwerking met de NS, richt zich vooral op personenvervoer, maar er is ook aandacht voor goederenvervoer. Het Scheepvaart- en Transport College (STC-Group) in Rotterdam startte vorig jaar in september al met een mbo-opleiding machinist Railvervoer met aandacht voor personenvervoer, goederenvervoer en spoorbouw. Bij zowel ROC Amsterdam als STC gaat het om bol-opleidingen (beroepsopleidende leerweg), waarbij studenten overdag naar school gaan en stages lopen om praktijkervaring op te doen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Yvonne Ton

Yvonne Ton is freelance journalist van SpoorPro.

1 reactie op “Nieuwe mbo-opleiding machinist Goederenvervoer”

Machinist|16.08.12|13:20

Natuurlijk het kon niet uitblijven, nog een opleiding erbij. Als het zo doorgaat is er binnen een jaar of drie een groot overschot aan machinisten in de goederenbrache. Krimpende economie, dalende vervoersvolumes en een steeds groter wordend personeelsbestand.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.