zwaan

Storingsmonteur NedTrain geschorst voor redden zwaan

De NS heeft een storingsmonteur van NedTrain geschorst omdat hij een zwaan van de dood heeft gered bij station Amsterdam Centraal. De NS meldt dat de storingsmonteur maandag met betaald verlof is gestuurd.

De monteur betrad op donderdag 2 augustus illegaal het spoor toen hij een gewonde zwaan van het spoor haalde. Hij deed dat nadat hij hoorde dat het treinverkeer was verstoord. Volgens de NS overtrad de man daarmee het veiligheidsprotocol.

Strikte protocollen voor veiligheid

De spoorwegmaatschappij stelt dat de strikte protocollen en het naleven ervan er voor hebben gezorgd dat sinds 2004 geen ongelukken met medewerkers aan het spoor hebben plaatsgevonden.

De spoorman zou twee jaar geleden ook al zijn aangepakt voor het ‘illegaal’ besturen van een in sneeuw gestrande trein vol applaudisserende reizigers. 

De overtreding van de storingsmonteur wordt tijdens zijn verlof onderzocht.

Lees ook: NS: betaald verlof gebruikelijk bij onderzoek naar medewerker

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

17 reacties op “Storingsmonteur NedTrain geschorst voor redden zwaan”

hans|06.08.12|19:20

die man die de zwaan heb gered petje af goed gedaan ik weet

niet wie jou heb weggestuurd die is gek in ze hoofd die moeten ze naar
huis sturen en jou zijn baan geven .monteurtje goed gedaan echte dieren vriend

groeten hans

hans|06.08.12|19:23

nedtrain jullie gaan monteur opleiden hoor ook dieren liefde bij

groeten hans

connie planken|06.08.12|22:33

Wat een zegen dat er nog mensen bestaan, die het belangrijk vinden een het leven van een zwaan te redden!
En wat een schande om deze man te schorsen!

patricia|07.08.12|08:34

Ik vind dat er uiteraard regels zijn en dat je deze moet naleven. Maar laten weer altijd naar de individuele situatie kijken en ik vind kijkend hiernaar dat er geen inlevend vermogen is gebruikt. Deze man heeft het leven van de zwaan gered en het spoor ontlast een goede reden dus om een keer een regel re overtreden zou je in alle redelijkheid kunnen zeggen.

Janine|07.08.12|11:19

Natuurlijk horen er regels te zijn, maar we zijn al zo’n land van regelgeving. Kom op, is een leven (ook van een dier) niet veel belangrijker dan regels. Ik vind dat hij een compliment verdient. Iemand die verantwoordelijkheid neemt en niet langs de zijlijn gaat toekijken. Volgens mij moeten er meer mensen zijn zoals hij en dat mag niet afgestraft worden, maar moet beloond worden. Voor mij is deze medewerker een voorbeeld voor anderen.

Cobus|07.08.12|16:37

Vol lof voor deze monteur. Ik vind dat de NS zich door deze goede daad van zijn medewerkers zich wel eens socialer mag opstellen. Ik vind dat het sociale bij de NS een klein beetje verwatert. Nogmaals een dikke pluim voor de monteur.

Cobus|07.08.12|16:39

Ik vind het een goede daad van die monteur. Ik vind dat de NS zich wat socialer mag opstellen dan hem naar huis te sturen. Er staat dat hij de veiligheids regels van het protocol heeft overtreden als de NS dat als argument heeft dan zijn er veel baanwerkers iedere dag de klos.

Lucas Kastelijn|09.08.12|10:46

Als docent Integrale Veiligheidskunde onderstreep ik zeker de noodzaak tot bewaking van een heersend veiligheidsprotocol. Echter, verwacht de NS dat medewerkers daarmee dan ook totaal stoppen met het nemen van individuele beslissingen, gebaseerd op GBV (Gezond Boeren Verstand) en/of een ruime werkervaring ? Is het niet belangrijker eerst te onderzoeken of deze storingsmonteur zichzelf en/of anderen in gevaar heeft gebracht en of er voldoende tijd is geweest om het protocol te volgen ?

hans|09.08.12|10:51

lucas je bent zeker zo hiele likker van je baas de monteur heb gelijk
hij verdiend een pluim en dat ze hem weg sturen schandalig ze hebben geluk
dat ik daar niet werk geloof me maar ze hadde een groot brobleem gehad jullie met je regels
dood schamen dat jij tegen de monteur bent je bent zeker zo hupel kutje ,

Simon|09.08.12|12:17

Ik denk dat je iets te snel gereageerd hebt Hans.
Lucas neemt het zelfs op voor de monteur.
Volgens Lucas heeft hij misschien wel ‘Gezond Boeren Verstand’ gebruikt.
En Lucas denkt dat NS dat ook had moeten gebruiken.

hans|09.08.12|12:26

oke sorryy ik dacht dat hij tegen hem was maar sorry en een fijne dag

hans|09.08.12|12:28

lukas sorry ik neem het zeker voor die monteur op wat ik denk als je een beetje gevoel heb zou ieder een dat doen groeten hans

Evelien|09.08.12|15:23

Beste monteur, hartelijk dank voor het hebben van een gouden hart! De NS moet zich diep schamen en ik vraag me af hoe mensen, die tot dit onrechtvaardige besluit zijn gekomen, met zichzelf kunnen leven. Stel dat je dochter/zoon aan het spelen is bij de rails, mag je die dan ook niet weghalen? Ik hoop dat die mensen zichzelf deze vraag ook stellen en deze monteur alsnog hun excuses aanbieden! Graag wil ik aan andere mensen vragen om in soortgelijke situaties aan ’t welzijn van het dier te denken!

Evert|09.08.12|16:51

In de LHM (landelijke herinstructie machinisten) wordt met verve verteld dat je bij een (tunnel) evacuatie je GBV moet gebruiken en handelen naar omstandigheden. WIJ staan achter je is het credo van de NSR directie. Deze schorsing werpt voor mij een ander licht op dergelijke statements.
Daarbij is het mijns inziens een ‘Heineken actie’ die averechts uitpakt !

Cobus|09.08.12|18:45

Ik ben zelf 10 jaar werkzaam geweest bij de dochter onderneming van de NS (nedtrain) Nadat ze met een leuge de wph te Tilburg hebben gesloten en zeiden er is geen werk meer aan locomotieven. Ze zouden de werkzaamheden verplaatsen naar Nedtrin Rotterdam want daar was het begin van de betuwe route. Dat kon ik van het bedrijf uit wel begrijpen ze die stap zette maar hoe ze de mensen voor het blok hebben gezet in Tilburg schandalig. Uiteindelijk Is heel het locomotive overgegaan naar Shunter.

Piet|10.08.12|10:10

Volledig terecht! Je mag niet zonder bewijs van toegang in het spoor, zeker niet zonder buitendienststelling en werkplekbescherming. En je gaat al helemaal niet je leven wagen voor een zwaan, daar zijn er meer dan genoeg van.

Deze man werkt in de verkeerde sector. Hij kan beter boswachter of schaapherder worden!

Cobus|10.08.12|15:30

Hoi Piet,
wat jij zegt over zonder bewijs van toegang ben ik met je eens maar als ik zie hoeveel er geschoemelt word met die bewijzen van toegang is dat geen waterdicht iets. Er lopen mensen langs het spoor waarvan ik weet ze nooit die test hebben gedaan op de site en die dingen worden gewoon uitgeschreven. en het klopt ook dat je niet meer in het spoor mag werken zonder BD stelling. Sinds kort bestaat VHM ook niet meer maar is GRW en de 4 min regel hebben ze ingevoerd. Ik vind het onwerkbaar.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.