Hogesnelheidstrein ICE Deutsche Bahn

Dreigende staking machisten Deutsche Bahn afgewend

Deutsche Bahn heeft een dreigende staking van machinisten afgewend. De Duitse spoorwegmaatschappij kwam maandag na tien uur onderhandelen met de machinistenvakbond GDL tot een overeenkomst over een loonsverhoging.

De meer dan 20.000 machinisten krijgen met terugwerkende kracht vanaf 1 juli 3,8 procent meer loon, meldt de Frankfurter Allgemeine Wirtschaft. Vanaf 1 november wordt hun loon met 2,4 procent verhoogd. Dit loopt tot 30 juni 2014. Het pensioen stijgt met een procent.

Dreigementen om werk neer te leggen

Oorspronkelijk had de machinistenvakbond een loonsverhoging van zeven procent met een looptijd van een jaar geëist. Dreigementen van de vakbond om in de vakantieperiode het werk neer te leggen, lieten daarna de onderhandelingen mislukken.

Vlak voor de start van de twee onderhandelingsronde hadden beide kanten hun eisen opnieuw op tafel gelegd. Na de onderhandelingen sloten Deutsche Bahn en GDL een overeenkomst over de loonsverhoging met terugwerkende kracht, de loonsverhoging tot juni 2014 en de verhoging van het pensioen.

Verhogen aantal leerling-machinisten

Ook is afgesproken dat het aantal leerling-machinisten te verhogen naar ongeveer vijfhonderd. Het plan is om deze trend voor te zetten in de komende twee jaar.

In 2007 en 2010 gingen loononderhandelingen met machinisten nog gepaard met lange werkonderbrekingen.

Onderwerpen: ,

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.