Melanie Schultz van Haegen

Schultz doet toezeggingen over veiligheid spoor

Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu heeft in een brief aan FNV Spoor toegezegd dat binnenkort op grote risicovolle en grote spooremplacementen de seinen worden uitgerust met het veiligheidssysteem ATB-Vernieuwde versie (ATB-Vv). De minister doet hiervoor een extra investering. FNV Spoor ziet dit als een handreiking en een eerste stap om de veiligheid op het spoor te verbeteren.

FNV Spoor dreigde met acties als de minister en ProRail niet met toezeggingen zouden komen voor verbeteringen op het spoor. De aanleiding zijn de treinbotsing in Amsterdam en de bijna-botsing in Utrecht. FNV-bestuurder Berghuis: “We maken ons heel veel zorgen over het feit dat het vernieuwde ATB-Vv-systeem nog niet op alle spoorseinen is geïnstalleerd.”

Aanvullende maatregelen

De minister schrijft in haar brief dat ze op basis van het verbeterplan van ProRail op korte termijn aanvullende maatregelen zal nemen. Daarbij ligt volgens haar een extra investering in ATB-Vv op grote risicovolle emplacementen voor de hand, zoals bijvoorbeeld Amsterdam en Utrecht.

ProRail heeft kenbaar gemaakt dat gedacht kan worden aan vergroting van het aantal met ATB-Vv uitgeruste seinen, betere informatievoorziening over de veiligheidssituatie op baanvakken waar wordt gewerkt en verlenging van de geplande opvolgtijd tussen treinen bij werkzaamheden.

Politieke afweging

De minister geeft echter nog niet aan de door FNV gestelde eis toe om alle resterende 3000 seinen van ATB-Vv te voorzien. Volgens Schultz van Haegen gaat het om een complexe financiële en politieke afweging die ook in samenhang moet worden gezien met de discussie over het nieuwe beveiligingssysteem ERTMS.

Ze verwijst daarbij ook naar het parlementaire onderzoek van de commissie Kuiken dat begin dit jaar aanbevelingen heeft gedaan met betrekking tot het nieuwe beveiligingssysteem. De minister stelt dat die discussie eerst met de Tweede Kamer moet worden gevoerd.

Lees ook: “Commissie tikt minister Schultz op vingers over spoorbeleid”

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Schultz doet toezeggingen over veiligheid spoor | SpoorPro.nl
Melanie Schultz van Haegen

Schultz doet toezeggingen over veiligheid spoor

Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu heeft in een brief aan FNV Spoor toegezegd dat binnenkort op grote risicovolle en grote spooremplacementen de seinen worden uitgerust met het veiligheidssysteem ATB-Vernieuwde versie (ATB-Vv). De minister doet hiervoor een extra investering. FNV Spoor ziet dit als een handreiking en een eerste stap om de veiligheid op het spoor te verbeteren.

FNV Spoor dreigde met acties als de minister en ProRail niet met toezeggingen zouden komen voor verbeteringen op het spoor. De aanleiding zijn de treinbotsing in Amsterdam en de bijna-botsing in Utrecht. FNV-bestuurder Berghuis: “We maken ons heel veel zorgen over het feit dat het vernieuwde ATB-Vv-systeem nog niet op alle spoorseinen is geïnstalleerd.”

Aanvullende maatregelen

De minister schrijft in haar brief dat ze op basis van het verbeterplan van ProRail op korte termijn aanvullende maatregelen zal nemen. Daarbij ligt volgens haar een extra investering in ATB-Vv op grote risicovolle emplacementen voor de hand, zoals bijvoorbeeld Amsterdam en Utrecht.

ProRail heeft kenbaar gemaakt dat gedacht kan worden aan vergroting van het aantal met ATB-Vv uitgeruste seinen, betere informatievoorziening over de veiligheidssituatie op baanvakken waar wordt gewerkt en verlenging van de geplande opvolgtijd tussen treinen bij werkzaamheden.

Politieke afweging

De minister geeft echter nog niet aan de door FNV gestelde eis toe om alle resterende 3000 seinen van ATB-Vv te voorzien. Volgens Schultz van Haegen gaat het om een complexe financiële en politieke afweging die ook in samenhang moet worden gezien met de discussie over het nieuwe beveiligingssysteem ERTMS.

Ze verwijst daarbij ook naar het parlementaire onderzoek van de commissie Kuiken dat begin dit jaar aanbevelingen heeft gedaan met betrekking tot het nieuwe beveiligingssysteem. De minister stelt dat die discussie eerst met de Tweede Kamer moet worden gevoerd.

Lees ook: “Commissie tikt minister Schultz op vingers over spoorbeleid”

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.