Maas-Wupper-Express tussen Eindhoven en Düsseldorf

Arriva gaat Nederlands deel spoorlijn Eindhoven-Düsseldorf exploiteren

Maas-Wupper-Express tussen Eindhoven en Düsseldorf

Arriva Nederland gaat de exploitatie van het Nederlandse deel van de internationale spoorverbinding tussen Eindhoven en Düsseldorf uitvoeren. Regionalverkehre Start Deutschland, die eerder de aanbesteding van het spoortraject won, heeft Arriva als partner gekozen voor de exploitatie van de spoorverbinding. Beide bedrijven zijn dochterondernemingen van Deutsche Bahn.

De RE 13 verbindt momenteel Hamm (Nordrhein-Westfalen) via Düsseldorf met Venlo en zal, voordat het traject in 2026 in gebruik wordt genomen, doorgetrokken worden naar het Nederlandse knooppunt Eindhoven. Het hele traject is dan 213,5 kilometer, waarvan een vijfde op Nederlands gebied en met een Nederlandse exploitatie.

Maas-Wupper-Express

In de samenwerking zal Arriva Nederland het Nederlandse deel van de Maas-Wupper-Express exploiteren. Dat wil zeggen dat zij zorgen dat het traject in Nederland uitgevoerd wordt. Dit bevat onder meer het complete dienstregelingsproces, de verkeersleiding en het storings- en calamiteitenmanagement van de lijn. Daarnaast zullen start en Arriva Nederland gezamenlijke activiteiten ondernemen op het gebied van werving en ontwikkeling en opleiden van personeel.

Anne Hettinga, directeur van Arriva Nederland: “Arriva Nederland is blij om samen met start te mogen werken aan deze opdracht. We zien enorme groeikansen voor het grensoverschrijdende treinverkeer en we zijn ervan overtuigd dat regionale vervoerders daaraan een goede invulling kunnen geven.”

Ervaringen met grensoverschrijdend rijden

Arriva Nederland rijdt sinds begin 2019 al grensoverschrijdend met de RE18 op het traject tussen Maastricht en Aachen. “De ervaringen die we daar, onder andere met naadloos grensoverschrijdend ticketing hebben opgedaan komen zeker ook voor de Maas-Wupper Express van pas. Wij hebben de ambitie om samen met onze partners koploper te zijn voor het aanbieden van internationaal treinverkeer en zetten hiermee weer een stap in die richting.“

Arriva Nederland is onderdeel van Arriva Group, waar Deutsche Bahn eigenaar van is. Arriva verzorgt personenvervoer en is actief in veertien Europese landen. In Nederland telt Arriva zo’n 5.500 medewerkers.  Regionalverkehre Start Deutschland GmbH werd in 2016 opgericht als een volledige dochteronderneming van DB Regio AG en heeft zijn hoofdkantoor in Frankfurt am Main.

Lees ook:

Deutsche Bahn-dochter gaat spoorverbinding Eindhoven-Düsseldorf exploiteren

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.