European Sleeper nachttrein

Kamerleden willen dat nachttrein naar Praag ook stopt in Hengelo

European Sleeper nachttrein.European Sleeper

Kamerleden van het CDA en de BoerBurgerBeweging (BBB) hebben vragen gesteld aan IenW over de nieuwe internationale nachttrein, die deze zomer gaat rijden. Zij noemen het een ‘gemiste kans’ dat deze trein tussen Brussel en Praag, buiten de Randstad op geen enkel treinstation in Nederland stopt. Ze maken zich sterk voor tussenstops in het noorden, zuiden en oosten van het land en met name in Hengelo. 

De vragen aan staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat zijn gesteld door de CDA-Kamerleden Mustafa Amhaouch en Hilde Palland, het onafhankelijke Kamerlid Pieter Omtzigt en Caroline van der Plas, Kamerlid namens de BBB.

De nachttrein, de zogenaamde ‘European Sleeper’, gaat waarschijnlijk vanaf deze zomer drie dagen per week rijden. De internationale trein stopt in Rotterdam, Den Haag en Amsterdam, dus alleen in het westen van ons land. Eerder sprak de regering de ambitie uit om in te zetten op verbetering van de spoorverbindingen naar het oosten en zuiden.

FNV Spoor kritisch over extra stops

Niet iedereen is voorstander van de uitbreiding van het aantal stops van de internationale trein. Volgens FNV Spoor bestuurder Henri Janssen zou de trein een ‘verkapte sprinter’ worden als er te veel tussenstations worden aangedaan. “Extra stops gaan ten koste van de snelheid. Voor veel doelgroepen en zakelijk verkeer, is het niet interessant om op bepaalde stations te stoppen. Je moet ook kijken naar waar behoefte aan is.”

Bovendien zou een internationale trein, die als doel heeft om Europese steden met elkaar te verbinden met een hoge snelheid, dan ook worden gebruikt voor binnenlandse reizen. “We moeten wel kunnen concurreren met het buitenland. Ik snap de wenselijkheid van een binnenlandse aanvullende dienst, maar dit gaat ten koste van de concurrentiepositie en de snelheid. Op zich is er niets tegen een stop buiten de Randstad, maar dan moet een andere stop worden geschrapt.”

Correctie: In een eerder versie van dit artikel stond dat Pieter Omtzigt een BBB-kamerlid was. Dat is onjuist en is aangepast. 

Lees ook:

U las zojuist één van de premium artikelen gratis.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start abonnement

Auteur: Hendriëlle de Groot

1 reactie op “Kamerleden willen dat nachttrein naar Praag ook stopt in Hengelo”

kees boer|17.01.22|15:13

Dat moet sowie so gebeuren gezien Hengelo traditioneel de laatste stop heeft op Nederlands grondgebied

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Kamerleden willen dat nachttrein naar Praag ook stopt in Hengelo | SpoorPro.nl
European Sleeper nachttrein

Kamerleden willen dat nachttrein naar Praag ook stopt in Hengelo

European Sleeper nachttrein. European Sleeper

Kamerleden van het CDA en de BoerBurgerBeweging (BBB) hebben vragen gesteld aan IenW over de nieuwe internationale nachttrein, die deze zomer gaat rijden. Zij noemen het een ‘gemiste kans’ dat deze trein tussen Brussel en Praag, buiten de Randstad op geen enkel treinstation in Nederland stopt. Ze maken zich sterk voor tussenstops in het noorden, zuiden en oosten van het land en met name in Hengelo. 

Wilt u dit artikel lezen?

Word nu SpoorPro Premium Abonnee en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt. Ook krijgt u €100 korting op het SpoorPro Seminar ‘Elektrisch werken aan het spoor’.

start abonnement

Overzicht alle abonnementen

Auteur: Hendriëlle de Groot

1 reactie op “Kamerleden willen dat nachttrein naar Praag ook stopt in Hengelo”

kees boer|17.01.22|15:13

Dat moet sowie so gebeuren gezien Hengelo traditioneel de laatste stop heeft op Nederlands grondgebied

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.