Een trein van NS en Arriva op station Groningen

Treinen die overvolle stations overslaan en reizigers in de kou: “Vervelend, maar geen structureel probleem”

Overvolle perrons die werden overgeslagen, reizigers die stonden te ‘blauwbekken’ in de kou. Op het traject Delfzijl-Groningen, zou er vorige maand sprake zijn van ‘een puinhoop’ op het spoor. 

Naar aanleiding van de aandacht die hiervoor was in de media, hebben Twee Kamerleden van de PvdA, Habtamu de Hoop en Henk Nijboer, vragen gesteld aan de staatsecretaris van Infrastructuur en Waterstaat. Er zou sprake zijn van een ‘puinhoop op het spoor’, waarover flinke kritiek werd geuit op social media. Er waren klachten dat treinen van Arriva overvolle stations oversloegen. Ook ontstond paniek bij passagiers, omdat de trein wat schreef was gaan hangen. Volgens Arriva liepen de reizigers daarbij geen gevaar.

Demissionair staatsecretaris Steven van Weyenberg onderschrijft dat het belang dat dat vervoerders en OV-autoriteiten zich inspannen om reizigers zo goed mogelijk te helpen. Hij wijst erop dat de verantwoordelijkheid voor het regionale OV-aanbod in de eerste instantie ligt bij de regionale OV-autoriteit, de provincie Groningen, in dit geval. “Hierbij gaat het om vervelende incidenten, maar geen structureel probleem”, laat hij in een schriftelijke reactie weten.

Beschikbaarheidsvergoeding (BVOV)

Dankzij de beschikbaarheidsvergoeding (BVOV) is het voor vervoerders mogelijk om ook tijdens de pandemie het OV-aanbod op peil te houden. Met alle partijen in de OV-sector is afgesproken dat er beperkte veranderingen van de dienstregeling mogen plaatsvinden, met als randvoorwaarde dat de basisprincipes van beschikbaarheid
en veiligheid van het OV niet in het geding komen.

Afname reizigers door corona-maatregelen

Er is een stevige afname van het aantal reizigers te zien als gevolg van de corona-maatregelen, zoals het
thuiswerk-advies en de winkelsluitingen. Maar, benadrukt de staatsecretaris, “dat neemt niet weg dat de
beschikbaarheid van het materieel zorgvuldig afgewogen moet worden tegen de reizigersaantallen, waarbij het risico op te volle treinen voorkomen dient te worden.” Aanpassingen in het aanbod stemt de concessieverlener, in dit geval de provincie Groningen, af met de gemeenten, De regionale reizigers hebben hierdoor adviesrecht.

Analyseren van reizigersaantallen door corona

De provincie Groningen heeft aan Van Weyenberg laten weten dat, om drukte te voorkomen, Arriva
de reizigersaantallen continu analyseert om de juiste inzet van materiaal te bepalen. De vervoerder heeft de provincie geïnformeerd dat er beide keren sprake was van overmacht. Door een defect treinstel was de trein korter dan gepland en hierdoor is drukte in de trein ontstaan.

“Dit is uiteraard zeer vervelend voor de reizigers, maar het alternatief was dat de gehele rit zou uitvallen. Incidenten als deze zullen nooit volledig voorkomen kunnen worden. De provincie Groningen heeft laten
weten achter de keuze van de vervoerder te staan”, besluit de staatsecretaris in zijn brief.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Hendriëlle de Groot

1 reactie op “Treinen die overvolle stations overslaan en reizigers in de kou: “Vervelend, maar geen structureel probleem””

Ruud Thijssen|10.01.22|12:44

Niet kunnen instappen, ok, maar als je er dan uit moet op een station en hij rijdt door ?
Misschien gewoon aan de noodrem trekken ?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.