Rail Away Nederland in de sneeuw

Rail Away viert 25-jarig bestaan met boek en nieuwe afleveringen

Foto: Rail Away

Het tv-programma ‘Rail Away’ bestaat dit jaar 25 jaar. Ter ere van het jubileum is er een door de makers van het programma geschreven boek verschenen. In de kerstperiode komen er vijf nieuwe afleveringen, waaronder een winterse uitzending met beelden van een met dik pak sneeuw bedekt Nederland.

Het slow tv-programma trekt al 25 jaar veel kijkers (circa een half miljoen per aflevering) met beelden van mooie landschappen, unieke spoorlijnen, fantastische uitzichten en het kenmerkende rustgevende stemgeluid van voice-over Bob van der Houven. De nieuwe serie van vijf afleveringen begint op maandagavond 27 december aan de rand van het Zwarte Woud in Duitsland. De reis gaat daarna via de bergtoppen rondom Trento in Italië naar de ‘Malediven van Europa’, zoals het Italiaanse eiland Sardinië ook wel wordt genoemd.

Sneeuw

Omdat sneeuwlandschappen in deze tijd van het jaar niet mogen ontbreken stapt de kijker op donderdag 30 december met Rail Away op een treinreis door een volledig witte wereld van Zwolle naar Zutphen. De beelden zijn gemaakt in februari dit jaar toen Nederland ineens te maken kreeg met hevige sneeuwval en vorst. Vooral de stuifsneeuw en de sneeuwduinen die hierdoor ontstonden, zorgden voor veel problemen op het spoor. Een aantal dagen lag het treinverkeer volledig stil.

Voor de makers van Rail Away was het een mogelijkheid bij uitstek om een sneeuwaflevering op te nemen in eigen land op de momenten dat er nog wel of weer treinen reden. Het resultaat is een treinreis langs de IJssel, van Zwolle naar Zutphen. Een aflevering met de nodige sneeuw- en ijspret.

Boek

Ter ere van het 25-jarig jubileum is ‘Het Grote Rail Away Boek’ verschenen. De boeklancering vond op 20 november plaats in het Spoorwegmuseum in Utrecht. In het lijvige koffietafelboek staan verhalen van de makers van het programma die zo een kijkje achter de schermen geven.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.