Zeker twintig aanhoudingen en zeven gewonden bij rellen, foto: ANP

Treinverkeer stilgezet en station gesloten vanwege rellen in Rotterdam

Foto: ANP, voor éénmalig gebruik!

Het treinverkeer in Rotterdam werd vrijdagavond stilgezet vanwege rellen die waren uitgebroken vanwege het zogenoemde 2G-beleid waar de overheid op aanstuurt. Ook waren het Centraal Station en een metrostation afgesloten wegens de situatie. Iets na middernacht meldden ProRail en NS dat het treinverkeer weer hervat kon worden en het Centraal Station kon worden vrijgegeven. 

Vrijdag verzamelden zich honderden betogers op de Coolsingel, waar zij protesteerden tegen het 2G-beleid. Daarbij kunnen mensen alleen nog maar een coronatoegangsbewijs krijgen als ze gevaccineerd of genezen zijn. Een negatief testbewijs geldt dan niet meer.

De politie meldt zaterdagochtend dat na de grote ongeregeldheden de balans wordt opgemaakt. “Er is veel schade, er zijn gewonden gevallen en arrestanten gemaakt, op dit moment wordt het complete beeld opgemaakt.” Het onderzoek naar de relschoppers wordt opgestart.

Protest liep uit de hand

Het protest liep rond 20.00 uur uit de hand en ontaardde in rellen met de politie die de hulp inriep van ME-pelotons uit heel het land. De ME voerde vrijdagavond charges uit. Ook werd een waterkanon ingezet en werd er een noodbevel ingesteld. Dit betekent dat mensen zich niet mogen ophouden op en rondom de Coolsingel en de stations Centraal Station en Blaak. Het Centraal Station en een metrostation werden door de ongeregeldheden gesloten en het treinverkeer werd stilgelegd.

De politie loste waarschuwingsschoten en schoot ook gericht bij de onlusten. Er liggen nog twee mensen in het ziekenhuis die werden geraakt door een kogel. Onderzocht wordt of ze zijn geraakt door kogels die de politie afvuurde. Ook is nog een agent met verwondingen aan zijn been opgenomen in het ziekenhuis, een ander werd behandeld door ambulancemedewerkers.

Via social media opgeroepen tot protest tegen 2G

Betogers staken vuurwerk af en stichtten brandjes op straat. Ook werden er politieauto’s en straatmeubilair vernield. Op social media zijn beelden te zien van een politieauto die in brand was gestoken. Ook een journalist werd aangevallen door relschoppers. Voor welk medium het slachtoffer aan het werk was, is niet duidelijk.

Eerder op de dag werd via sociale media al opgeroepen tot een betoging tegen 2G. Een woordvoerster van de gemeente liet weten dat de demonstratie niet was aangemeld.

In januari van dit jaar werd het station en stationsplein van Eindhoven vernield door relschoppers die protesteerden tegen een avondklok die door de overheid als coronamaatregel werd ingesteld. Diverse relschoppers werden veroordeeld tot celstraffen en taakstraffen.

Bron: MvGANP

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.