Reizigers met mondkapjes op het perron van Rotterdam Centraal

40 procent minder reizigers in het openbaar vervoer na oproep kabinet

Het openbaar vervoer heeft nog altijd met dramatische cijfers te maken nadat het kabinet afgelopen vrijdag opriep tot meer thuiswerken. Het aantal reizigers daalde met 40 procent ten opzichte van dezelfde periode van voor corona in 2019, dat blijkt uit cijfers van Translink.

Op het drukste moment om 08.00 uur had men maandag bijvoorbeeld ruim 300.000 check-ins, waar dat er normaal gesproken op dat tijdstip zo’n 545.000 zijn. In de middag waren dat respectievelijk 277.800 check-ins waar dat er voor corona gemiddeld zo’n 491.000 waren.

“De oproep heeft wel degelijk gevolgen, want in de eerste weken van november was de daling op deze tijdstippen respectievelijk nog 33 en 36 procent, dus er is weer sprake van een behoorlijke stijging in reizigers die het openbaar vervoer mijden”, zegt voorzitter Pedro Peters van OV-NL, de koepelorganisatie van openbaar vervoerbedrijven in De Telegraaf. “Vooral de forensen blijven massaal thuis, terwijl de scholieren juist wel allemaal gebruik blijven maken van de bus, trein, tram en metro want die mogen wel gewoon naar hun lessen toe.”

Overigens is er wel een kanttekening te plaatsen bij de manier waarop de statistieken worden gepresenteerd. Het aantal reizigers ligt nu 40 procent lager, maar vorige week was dit zo’n 30 procent. Het OV-gebruik lag maandag en dinsdag gemiddeld 6 procent lager dan vorige week. Forensen bleven al in grote mate weg afgelopen maanden volgens NS en OV-NL

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.