Een NS-trein op station Amsterdam Centraal, foto: ProRail

Celstraf voor man die dreigde explosief te laten ontploffen in trein

Een 23-jarige man is veroordeeld tot 150 dagen celstraf waarvan 38 dagen voorwaardelijk omdat hij op 13 december 2019 dreigde met een terroristisch misdrijf en een valse bommelding deed. Hij dreigde een trein op te blazen.

De destijds 21-jarige Amsterdammer riep aan het begin van de middag op Centraal Station dat hij een trein wilde opblazen. Op het station en in de trein heeft hij tegenover meerdere personen gezegd dat hij een bom bij zich had in zijn koffer, waarbij hij wees naar zijn koffer, en dat hij ‘de trein en heel Nederland gaat platbombarderen’.

Die trein werd bij station Sloterdijk op last van de politie stilgezet. Een team van de Dienst Speciale Interventies stond daar klaar om hem op te pakken. Het station werd ontruimd.

Beledigen en bespugen

Volgens een passagier brak er flinke paniek uit in de trein waar de man instapte. “Er waren mensen aan het huilen.” Behalve de bommelding is hij ook vervolgd voor het mishandelen van zijn zusje en twee onbekenden, het bespugen van mensen en het beledigen van een politieagent. Ook heeft hij het interieur van een politieauto bespuugd, waarbij er een schoonmaakbedrijf moest worden ingeschakeld om het voertuig te reinigen. Die feiten werden in de maanden voor en in de jaren na de bommelding gepleegd, telkens zonder enige aanleiding.

De verdachte ontkende dat hij degene was die had gedreigd met een bomaanslag. De verdenkingen tegenover de hem zouden volledig zijn gebaseerd op getuigenverklaringen. Ook zou hij niet voldoen aan de gegeven signalementen. De verdediging merkte ook op dat er geen foto’s gemaakt van zijn kleding en koffer bij aanhouding, en pleitte voor vrijspraak.

Maatschappelijke onrust

De rechtbank achtte dit feit echter voldoende bewezen. “Dt zijn zeer ernstige feiten die gevoelens van angst kunnen veroorzaken voor de maatschappij als geheel en voor een ieder die dit ter ore komt. Ook heeft de verdachte door zijn handelen maatschappelijke onrust veroorzaakt. Als gevolg van zijn handelen is immers een trein stilgezet, een station ontruimd en zijn zwaar bewapende agenten de trein ingegaan op zoek naar verdachte”, aldus de rechtbank.

Ook het spugen en beledigen werd hem zwaar aangerekend. “Met name het spugen is een zeer naar en vies feit.” Door zijn handelen heeft hij ‘een onaanvaardbare inbreuk gemaakt op de lichamelijke integriteit van de slachtoffers’. En uit het bespugen van het dienstvoertuig van de politie, heeft hij getoond geen respect te hebben voor andermans eigendommen. De rechtbank vindt dit onvoorspelbare en explosieve gedrag zorgwekkend.

Uit het psychologisch rapport blijkt dat hij lijdt aan een persoonlijkheidsstoornis met paranoïde trekken. De rechtbank neemt het advies van deskundigen over om hem verminderd toerekeningsvatbaar te verklaren. Hij pleegde zijn daden tijdens de proeftijd van een eerdere veroordeling. Hij wordt inmiddels begeleid en behandeld.

Bijzondere voorwaarden

Voor het voorwaardelijke deel van de straf, geldt een proeftijd van twee jaar. Dit kan ook worden uitgevoerd als de verdachte de bijzondere voorwaarden die de rechtbank stelt, niet nakomt. Deze zijn het volgen van een ambulante behandeling voor zijn agressieregulatie problemen en mogelijk middelengebruik, een meldplicht bij de reclassering, meewerken aan schuldhulpverlening en begeleid wonen of maatschappelijke opvang.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Hendriëlle de Groot

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.