‘Spoorprofessionals zijn supersterren op app Train Siding’

In Nederland zou meer oog kunnen zijn voor de rol die het spoor en het spoormaterieel hebben gespeeld in de economische ontwikkeling van ons land. Dat zegt Michael Schuijff, ontwikkelaar van de app Train Siding, woensdag in de uitzending van SpoorProTV. Het sociale mediaplatform voor treinliefhebbers kan die betrokkenheid bij alles wat met het spoor te maken heeft vergroten, stelt Schuijff. 

“De Engelsen, die tot de eerste gebruikers van het platform behoorden, zijn enorm trots op het gegeven dat zij de uitvinders van de stroomtrein zijn. Als daar ergens de legendarische stoomlocomotief Flying Scotsman langskomt, vallen de mensen bijna van het perron, zo druk is het dan. Die verbondenheid met het spoor, dat helemaal met de cultuur is verweven, missen we hier”, constateert Schuijff.

Aan het enthousiasme voor het spoor ligt het niet, zo blijkt ook uit het gebruik van Train Siding. Vorige maand werd de 2.0-versie van de app gelanceerd, de volwaardige versie van het in 2020 bij wijze van experiment uitgebrachte sociale media platform voor spoorliefhebbers. Het bleek een succes. Inmiddels zijn dagelijks zo’n vierduizend liefhebbers uit verschillende landen in de weer met foto’s en filmpjes van treinen.

Omgeving zonder afleiding

Schuijff zelf is ook zo’n liefhebber, zeker toen hij nog jong was. Een aantal jaar geleden werd het vuurtje weer aangewakkerd, waarna het idee voor de app ontstond. “Vanwege mijn liefhebberij was ik veel actief op YouTube, Instagram en Twitter. Je bent daarbij steeds op een ander platform, waar je bovendien telkens te maken hebt met een hoop afleiding. Ik wilde een omgeving waarin het alleen zou draaien om treinen en waarbij de hashtag ‘train’ ook echt een trein zou laten zien, niet een fitnessruimte of gespierd torso.”

Eind 2019 ging Schuijff aan de slag, waarna de app begin 2020 gelanceerd werd. Dat viel toevalligerwijs samen met het begin van de lockdown, waardoor het voor veel liefhebbers een mooi tijdverdrijf bleek. Naarmate de lockdown voortduurde, vlakte het aantal gebruikers af. Immers, iedereen zat binnen en veel treinen reden niet. Met de versoepelingen liep het aantal gebruikers weer op, met de definitieve versie van de app als mooie bijkomstigheid.

Spoorprofessionals als supersterren

De gebruikers van het eerste uur waren vooral jonge liefhebbers, variërend van tieners tot twintigers. Onder hen veel spoorliefhebbers uit Engeland en Schotland. Later kwamen daar gebruikers uit Nederland, Duitsland, Canada en Australië bij. “De gebruikers vinden eigenlijk alles leuk, zowel de hightech van het hedendaagse materieel als de charme van historische treinen”.

Inmiddels ziet Schuijff ook steeds vaker dat spoorprofessionals actief zijn op het platform. “Dat zijn gelijk een soort supersterren, aangezien zij op plekken kunnen komen of toegang hebben tot materieel dat de mensen graag willen zien, maar waar ze zelf niet mogen komen.”

Bekijk hier het interview met Michael Schuijff:

Opstap naar spoorcarrière

De ontwikkelaar wil niet zover gaan door te stellen dat Train Siding zal helpen om het spoor en het spoormaterieel populairder te maken onder jongeren.

“Kinderen en jongeren vinden treinen al snel spannend. De app kan ervoor zorgen dat jongeren geïnteresseerd blijven en hun liefhebberij vasthouden. Dat zie je vaak verwateren zodra die groep aan hun vervolgopleiding begint of de eerste baan krijgt. Misschien helpt het hen wel om een carrière te vinden in de spoorsector. Ze zien in ieder geval via de app dat ze niet alleen zijn. Misschien kan Train Siding wel fungeren als een soort plek voor voorlichting.”

Lees meer:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Nick Augusteijn

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

‘Spoorprofessionals zijn supersterren op app Train Siding’ | SpoorPro.nl

‘Spoorprofessionals zijn supersterren op app Train Siding’

In Nederland zou meer oog kunnen zijn voor de rol die het spoor en het spoormaterieel hebben gespeeld in de economische ontwikkeling van ons land. Dat zegt Michael Schuijff, ontwikkelaar van de app Train Siding, woensdag in de uitzending van SpoorProTV. Het sociale mediaplatform voor treinliefhebbers kan die betrokkenheid bij alles wat met het spoor te maken heeft vergroten, stelt Schuijff. 

“De Engelsen, die tot de eerste gebruikers van het platform behoorden, zijn enorm trots op het gegeven dat zij de uitvinders van de stroomtrein zijn. Als daar ergens de legendarische stoomlocomotief Flying Scotsman langskomt, vallen de mensen bijna van het perron, zo druk is het dan. Die verbondenheid met het spoor, dat helemaal met de cultuur is verweven, missen we hier”, constateert Schuijff.

Aan het enthousiasme voor het spoor ligt het niet, zo blijkt ook uit het gebruik van Train Siding. Vorige maand werd de 2.0-versie van de app gelanceerd, de volwaardige versie van het in 2020 bij wijze van experiment uitgebrachte sociale media platform voor spoorliefhebbers. Het bleek een succes. Inmiddels zijn dagelijks zo’n vierduizend liefhebbers uit verschillende landen in de weer met foto’s en filmpjes van treinen.

Omgeving zonder afleiding

Schuijff zelf is ook zo’n liefhebber, zeker toen hij nog jong was. Een aantal jaar geleden werd het vuurtje weer aangewakkerd, waarna het idee voor de app ontstond. “Vanwege mijn liefhebberij was ik veel actief op YouTube, Instagram en Twitter. Je bent daarbij steeds op een ander platform, waar je bovendien telkens te maken hebt met een hoop afleiding. Ik wilde een omgeving waarin het alleen zou draaien om treinen en waarbij de hashtag ‘train’ ook echt een trein zou laten zien, niet een fitnessruimte of gespierd torso.”

Eind 2019 ging Schuijff aan de slag, waarna de app begin 2020 gelanceerd werd. Dat viel toevalligerwijs samen met het begin van de lockdown, waardoor het voor veel liefhebbers een mooi tijdverdrijf bleek. Naarmate de lockdown voortduurde, vlakte het aantal gebruikers af. Immers, iedereen zat binnen en veel treinen reden niet. Met de versoepelingen liep het aantal gebruikers weer op, met de definitieve versie van de app als mooie bijkomstigheid.

Spoorprofessionals als supersterren

De gebruikers van het eerste uur waren vooral jonge liefhebbers, variërend van tieners tot twintigers. Onder hen veel spoorliefhebbers uit Engeland en Schotland. Later kwamen daar gebruikers uit Nederland, Duitsland, Canada en Australië bij. “De gebruikers vinden eigenlijk alles leuk, zowel de hightech van het hedendaagse materieel als de charme van historische treinen”.

Inmiddels ziet Schuijff ook steeds vaker dat spoorprofessionals actief zijn op het platform. “Dat zijn gelijk een soort supersterren, aangezien zij op plekken kunnen komen of toegang hebben tot materieel dat de mensen graag willen zien, maar waar ze zelf niet mogen komen.”

Bekijk hier het interview met Michael Schuijff:

Opstap naar spoorcarrière

De ontwikkelaar wil niet zover gaan door te stellen dat Train Siding zal helpen om het spoor en het spoormaterieel populairder te maken onder jongeren.

“Kinderen en jongeren vinden treinen al snel spannend. De app kan ervoor zorgen dat jongeren geïnteresseerd blijven en hun liefhebberij vasthouden. Dat zie je vaak verwateren zodra die groep aan hun vervolgopleiding begint of de eerste baan krijgt. Misschien helpt het hen wel om een carrière te vinden in de spoorsector. Ze zien in ieder geval via de app dat ze niet alleen zijn. Misschien kan Train Siding wel fungeren als een soort plek voor voorlichting.”

Lees meer:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Nick Augusteijn

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.