Pavel Popov van de Russische Spoorwegen op het ATO Live Event

Russische spoorwegen gaan in 2023 een volledig zelfrijdende trein testen

Pavel Popov van de Russische Spoorwegen op het ATO Live Event

Rusland gaat midden 2023 testritten rijden met een volledig zelfrijdende passagierstrein. Deze Lastochka-trein wordt op dit moment gebouwd door treinfabrikanten Siemens en Ural Locomotives. Het voertuig wordt uitgerust met Automatic Train Operation Grade of Automation 4 (GoA4), waardoor het voertuig bestuurderloos kan rijden.

Adjunct-directeur Pavel Popov van NSC NIIAS, een onderzoeksinstituut van de Russische Spoorwegen, lichtte dit toe tijdens het ATO Live Event in Jaarbeurs Utrecht. Popov vertelde tijdens het congres dat hij verwacht dat de trein in 2022 uit de fabriek zal rollen en dat de certificering in 2023 zal zijn afgerond. “In 2023 zullen de Russische Spoorwegen op basis van de testresultaten beslissen wanneer de treinen in de dienstregeling kunnen gaan rijden.”

Het eerste jaar laat het spoorbedrijf bij de testen een machinist meerijden op de trein om het systeem onder alle omstandigheden te beproeven en om een veiligheidsrisico voor reizigers uit te sluiten. Ook wordt er in de proeven bekeken wat de verschillende seizoenen doen met de treinoperatie. De adjunct-directeur van het onderzoeksinstituut gaf daarover in eerder interview met SpoorPro aan dat vooral de Russische winter daarbij een uitdaging zal zijn.

Automatisering van de spooroperatie

Hij vertelde tijdens het spoorcongres in Utrecht dat Rusland met diverse projecten bezig is op het gebied van automatisering van de spooroperatie. Al in 2017 werd de werking van automatisch rangeren met goederenlocomotieven beproefd. In 2019 en 2020 waren reizigerstreinen aan de beurt, waarbij twee verschillende Lastochka-treinen uitgerust met ATO GoA3 in de reizigersoperatie reden.

Deze treinen zijn vervolgens in september van dit jaar opgenomen in de reguliere reizigersdienst. Het rijden gaat volledig automatisch, maar er is wel een machinist aan boord van de trein om in te grijpen in geval van nood. De treinen zijn uitgerust met camera’s, een infraroodcamera en twee lidar-sensoren. De treinpositie wordt gedetecteerd met behulp van satellietnavigatie, IMU, SLAM, acceleratiemeters, HD-kaarten en algoritmes die alle die data combineren.

Volgens Popov is het belangrijk dat de detectie van objecten en personen op en bij het spoor goed op orde is, want “in Rusland staan er vaak geen hekken langs het spoor, en het komt regelmatig voor dat er mensen langs de rails lopen”, aldus Popov. Wanneer er personen langs het spoor gedetecteerd worden, claxonneert de trein en neemt deze automatisch in snelheid af.

Volgende stap is om veiligheid GoA4 te bewijzen

De volgende stap voor de Russische Spoorwegen is volgens Popov om “de veiligheid van GoA4 te bewijzen” met de passagierstrein die op dit moment wordt gebouwd. Daarnaast moeten er net als voor zelfrijdende auto’s teststandaarden voor ATO-treinen worden ontwikkeld, benadrukt hij.

Bij GoA4 rijdt de trein volledig autonoom en voert alle handelingen die nodig zijn om een trein met passagiers te laten rijden, inclusief het sluiten en openen van de deuren.

Lees ook:

Rusland zet dit jaar eerste autonome reizigerstrein in op reguliere dienstregeling

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.