Luxon panoramarijtuig

Duits panoramarijtuig trekt veel bekijks in Nederland

Bij gebrek aan beurzen als InnoTrans om (potentiële) klanten te ontmoeten door de coronamaatregelen, ging het Duitse spoorbedrijf Rail Adventure zelf zijn relaties maar opzoeken met de eigen Luxon- panoramatrein. Het bijzondere konvooi deed afgelopen weekend Nederland aan.

Voor spoorliefhebbers is met name het materieel waar Rail Adventure mee rondrijdt interessant. Het Luxon panoramarijtuig dateert uit de jaren zestig en reed ooit als Rheingold tussen Hoek van Holland en Zwitserland in dienst van Deutsche Bahn. Later maakte het rijtuig nog deel uit van de Duitse Trans Europ Express. Veel treinspotters probeerden zondag en maandag dan ook een glimp van de trein op te vangen.

Motorpost

De ‘Mobile Messe’ deed in zes dagen verschillende locaties in Duitsland en Nederland aan. Zondag en maandag kwam de trein via Bad Bentheim Nederland binnen om een rondje te maken van Amersfoort naar Arnhem, Utrecht en Amersfoort. De Nederlandse gasten stapten op Station Baarn in. Een andere spoorklassieker uit de jaren zestig, het voormalige rijtuig van PTT Post ‘Motorpost 3029’ zorgde er voor dat de trein vanaf het kopspoor ook weer kon vertrekken.

Het in München gevestigde bedrijf Rail Adventure noemt zich interim-vervoerder en is gespecialiseerd in het overbrengen van nieuw rollend materieel van fabrikant naar vervoerder en het uitvoeren van testritten. Daarbij treedt Rail Adventure tijdelijk op als eigenaar met alle bijbehorende vergunningen van overheden en infrastructuurbeheerders.

Exclusieve treinreizen

De belangrijkste klanten zijn fabrikanten en leveranciers van rollend materieel, spoorvervoerders, onderhoudsbedrijven en verladers. Sinds 2019 biedt het bedrijf ook exclusieve treinreizen aan met de eerder genoemde Luxon-salonwagen met panoramadak.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.