Unimog Traxx-locomotief

ProRail test sleepvoertuig om treinreizigers sneller te evacueren

Op rangeerterrein Watergraafsmeer heeft vorige week een test plaatsgevonden, waarbij een Unimog een Traxx-locomotief met rijtuigen wegsleepte. Unimogs maken het mogelijk om gestrande treinen sneller weg te halen, waardoor reizigers sneller geëvacueerd kunnen worden. 

ProRail bereidt op dit moment de implementatie van de Unimog op het Nederlandse spoor voor. Unimogs zijn sleepvoertuigen die zowel over de weg als het spoor kunnen rijden.

Incidentafhandeling

Een woordvoerder meldt dat de test van vorige week waarbij de Traxx-locomotief met rijtuigen werd getrokken, is geslaagd. “Voordat deze voor incidentafhandeling zal worden ingezet testen we uitvoerig, ook met verschillende materieeltypen. De Unimog is tot nu toe nog niet ingezet voor incidentafhandeling.”

Al in mei 2018 maakte ProRail bekend vijf Unimogs te hebben besteld met als doel om passagiers die vastzitten in een gestrande trein sneller uit de trein te kunnen laten. Het was de bedoeling dat deze al in de zomer van 2019 zouden gaan rijden.

De Traxx-locomotieven worden onder meer ingezet op de HSL-Zuid waarbij de voertuigen door spanningssluizen rijden. Daarbij is een korte onderbreking van de stroom vanuit de bovenleiding. Als dit verkeerd gaat, dan kan het zijn dat een trein in de sluis komt stil te staan. Een Unimog zou daarbij uitkomst kunnen bieden. Maar ook bij andere incidenten op het spoor kan het voertuig uitkomst bieden.

Lees ook:

ProRail bestelt sleepvoertuigen om gestrande treinen sneller weg te slepen

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

1 maand gratis proefabonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.