Nachttrein

UIC start na de zomer met nieuwe werkgroep nachttreinen

Bron: Pxhere (rechtenvrije stockbeelden) via RailTech.com

Internationale spoorbranchevereniging UIC start na de zomer van met een nieuwe werkgroep nachttreinen binnen de Commissie Intercity en Hogesnelheid. De werkgroep moet spelers in de markt voor nachttreinen samenbrengen en de economische situatie voor nachttreinen versterken.

De groeiende belangstelling voor nachttreinen is niet onopgemerkt gebleven bij de International Union of Railways (UIC). Leden worden uitgenodigd om een ​​proactieve rol te spelen in een nieuwe UIC-werkgroep nachttreinen. Een groeiend milieubewustzijn als gevolg van de pandemie heeft geleid tot een verschuiving in de mobiliteitsgewoonten van klanten en heeft de vraag naar koolstofarme vervoersalternatieven, zoals langeafstandsvervoer per spoor, doen herleven, zegt UIC. Spoorwegondernemingen lanceren, ontwikkelen of revitaliseren afnemende nachttreindiensten, met als doel nieuwe verbindingen tot stand te brengen en het huidige nachttreinnetwerk te vergroten.

UIC is het aangewezen orgaan om deze onderwerpen te bespreken, rekening houdend met haar neutraliteit en het grote aantal betrokken leden, zegt de vereniging. Met leden uit alle Europese landen en het grootste deel van de wereld, is het een forum voor samenwerking, dialoog en het delen van beste praktijken onder haar leden.

Europees netwerk

De vision in Europe for 2030 is een netwerk met 15 binnenlandse nachtlijnen (waarvan sommige een beetje de grens oversteken, bijvoorbeeld naar Genève of Brussel), en 15 internationale lijnen die helemaal naar Lissabon, Malmö of Boedapest gaan. De lancering van dit proefnetwerk tegen 2030 zou meer dan 10 miljoen passagiers per jaar kunnen vertegenwoordigen. Deze worden verschoven van vliegtuigen en auto’s naar het spoor, wat leidt tot minder CO2-uitstoot. Als exploitanten de grote uitdagingen waarmee ze worden geconfronteerd het hoofd kunnen bieden, kunnen nachttreinen een belangrijke rol spelen in de postpandemische wereld en aanzienlijk bijdragen aan het verminderen van de transportemissies.

De belangrijkste doelen van de UIC Nachttrein-werkgroep zijn:

  • Bouw een partnerschap op door spelers van nachttreinen samen te brengen
  • Standaarden implementeren voor coaches en verkoopsystemen
  • Versterken van de economische situatie van nachttreinen
  • Specificeer padvergoedingen/spoortoegangskosten voor nachttreinen

Daarnaast is de oprichting van de werkgroep een kans om beste praktijken uit te wisselen en gemeenschappelijke projecten en normen te ontwikkelen op het gebied van rollend materieel, exploitatie, corridors, grensoverschrijdende, zakelijke en economische modellen en diensten aan boord.

Deelname

De groep zal nauw samenwerken met andere UIC-werkgroepen van de passagiersafdeling: een werkgroep die verantwoordelijk is voor het definiëren van de bijzondere voorwaarden voor internationaal vervoer (SCIC) voor nachttreinen binnen de passagiersdienstengroep, de afdeling spoorwegsystemen en andere UIC-platforms.

Leden zijn van harte welkom om zich bij deze Werkgroep Nachttrein aan te sluiten via de Intercity en Hogesnelheidscommissie. Aangezien het de doelstelling van de commissie is om de activiteiten van deze nieuwe werkgroep na de zomer van 2021 van start te laten gaan, moet elke interesse om deel te nemen vóór 30 juli worden getoond. Daarnaast kunnen UIC-leden ook belangstelling tonen om voorzitter of medevoorzitter van deze nieuwe werkgroep te zijn.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Onderwerpen: ,

Auteur: Esther Geerts

Esther Geerts is journalist van RailTech.com, de internationale zusteruitgave van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.