Reizigers met mondkapjes op het perron van Rotterdam Centraal

‘Bereidheid voor mondkapje op station en perron neemt af’

Volgens branchevereniging OV-NL en vakbond FNV Spoor komt het steeds vaker voor dat reizigers geen mondkapje in het openbaar vervoer dragen. “We zien de laatste weken al een toename. En dit is zeker toegenomen sinds de laatste versoepeling”, licht OV NL-voorzitter Pedro Peters toe.

Afgelopen zaterdag is de mondkapjesplicht komen te vervallen, met uitzondering van het OV en het vliegtuig. Het lijkt erop dat met deze versoepeling ook de bereidheid om de mondkapjes in het OV te dragen afneemt. Vooral op perrons en stations merken OV-NL en FNV Spoor dat er minder vaak mondkapjes worden gedragen.

Lastig voor spoorpersoneel

Dat maakt het voor personeel op de trein, tram en metro soms lastig, weet Peters. “Het is een moeilijke keuze tussen handhaven, mensen aanspreken of gedogen en de andere kant op kijken. De officiële lijn voor BOA’s is de prioriteit ligt bij de-escaleren, zichtbaar zijn en mensen aanspreken. Boetes kunnen uitgedeeld worden als het nodig is, maar het is geen doel op zich.” Hoeveel procent van de reizigers geen mondkapje draagt, is nog onbekend.

Ook FNV Spoor geeft aan dat het spoorpersoneel worstelt met de handhaving van de mondkapjesplicht. Vakbondsbestuurder Henri Janssen: “Als reizigers op het niet dragen mondkapjes worden aangesproken, zijn sommigen het mondkapje vergeten mee te nemen, doen de meeste het mondkapje gelaten soms zuchtend op en sommige reizigers gaan de discussie met de OV-medewerker aan.”

Mondkapjes onder de neus en zelfs onder de kin blijft volgens de vakbond een veel voorkomend fenomeen. “De OV-medewerkers zijn het moe hierover telkens, als soort van kleuterjuf of kleutermeester, het gesprek aan te gaan.”

Peters noemt de toename van het aantal mondkapje-weigeraars zorgelijk. “We moeten niet gaan denken dat alles al voorbij is, dat is het niet.” In het openbaar vervoer is het niet altijd mogelijk om 1,5 meter afstand te bewaren, zegt hij. “Daarom is het belangrijk dat mensen wel blijven meewerken, al doe je het voor een ander.”

Lees ook:

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

‘Bereidheid voor mondkapje op station en perron neemt af’ | SpoorPro.nl
Reizigers met mondkapjes op het perron van Rotterdam Centraal

‘Bereidheid voor mondkapje op station en perron neemt af’

Volgens branchevereniging OV-NL en vakbond FNV Spoor komt het steeds vaker voor dat reizigers geen mondkapje in het openbaar vervoer dragen. “We zien de laatste weken al een toename. En dit is zeker toegenomen sinds de laatste versoepeling”, licht OV NL-voorzitter Pedro Peters toe.

Afgelopen zaterdag is de mondkapjesplicht komen te vervallen, met uitzondering van het OV en het vliegtuig. Het lijkt erop dat met deze versoepeling ook de bereidheid om de mondkapjes in het OV te dragen afneemt. Vooral op perrons en stations merken OV-NL en FNV Spoor dat er minder vaak mondkapjes worden gedragen.

Lastig voor spoorpersoneel

Dat maakt het voor personeel op de trein, tram en metro soms lastig, weet Peters. “Het is een moeilijke keuze tussen handhaven, mensen aanspreken of gedogen en de andere kant op kijken. De officiële lijn voor BOA’s is de prioriteit ligt bij de-escaleren, zichtbaar zijn en mensen aanspreken. Boetes kunnen uitgedeeld worden als het nodig is, maar het is geen doel op zich.” Hoeveel procent van de reizigers geen mondkapje draagt, is nog onbekend.

Ook FNV Spoor geeft aan dat het spoorpersoneel worstelt met de handhaving van de mondkapjesplicht. Vakbondsbestuurder Henri Janssen: “Als reizigers op het niet dragen mondkapjes worden aangesproken, zijn sommigen het mondkapje vergeten mee te nemen, doen de meeste het mondkapje gelaten soms zuchtend op en sommige reizigers gaan de discussie met de OV-medewerker aan.”

Mondkapjes onder de neus en zelfs onder de kin blijft volgens de vakbond een veel voorkomend fenomeen. “De OV-medewerkers zijn het moe hierover telkens, als soort van kleuterjuf of kleutermeester, het gesprek aan te gaan.”

Peters noemt de toename van het aantal mondkapje-weigeraars zorgelijk. “We moeten niet gaan denken dat alles al voorbij is, dat is het niet.” In het openbaar vervoer is het niet altijd mogelijk om 1,5 meter afstand te bewaren, zegt hij. “Daarom is het belangrijk dat mensen wel blijven meewerken, al doe je het voor een ander.”

Lees ook:

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.