Fietsplek NS-trein, Rotterdam Centraal

NS wil reserveringsplicht voor fiets, consumentenorganisaties zijn tegen

Foto: Marieke van Gompel

Rover en de Fietsersbond willen dat NS afziet van het plan een reserveringsplicht in te voeren voor fietsen in de trein. In plaats daarvan zou NS juist voor meer fietsplekken moeten zorgen.

NS is van plan vanaf 10 juli voor tenminste de hele zomer een reservering verplicht te stellen voor reizigers die een fiets mee willen nemen in een NS-trein. Reizigers kunnen een fietskaartje kopen met 25 procent korting, maar moeten voortaan een vooraf gekozen trein wel reserveren via de NS-app of de klantenservice.

Fietsplekken

“Laat ik voorop stellen dat ik er enorm naar uitkijk om iedereen die deze zomer in Nederland vakantie viert welkom te heten in de trein. We hopen met een korting dat meer Nederlanders de fiets pakken en de trein instappen. De fiets en trein zijn een bewezen gouden combi”, vertelt Tjalling Smit, Raad van Bestuur van NS.

“Maar we kunnen geen extra plekken voor de fiets creëren in de trein. Het is dus belangrijk om reizigers met fiets te spreiden over onze treinen, juist in deze tijd. Daarom willen we dat reizigers hun fiets vooraf verplicht aanmelden. Dat geeft reizigers meer zekerheid op een plek voor hun fiets in de trein en is er minder overlast voor medereizigers.”

Volgens NS staat het meenemen van fietsen in de trein staat al langer in de top 5 van klachten van reizigers over zaken die zich in de trein afspelen. Het zorgt onder andere voor problemen bij het in- en uitstappen. Ook zouden conducteurs in de zomermaanden veel meldingen binnen krijgen over overlast door een te grote hoeveelheid fietsen.

Spontaan de trein instappen

De maatregel stuit op groot onbegrip bij Rover en de Fietsersbond. “Het is onbegrijpelijk dat juist nu NS zo verlegen zit om reizigers, wordt besloten de fietser te weren”, stelt Esther van Garderen, directeur van de Fietsersbond. “Het is onmogelijk in te schatten hoe lang een fietstocht precies duurt, juist voor deze groep reizigers is het van belang spontaan de trein in te kunnen stappen.”

Rover-directeur Freek Bos: “Sinds de coronacrisis zien we minder forenzen en juist meer recreatieve reizigers in de trein, hier liggen juist kansen voor NS.” De organisaties vrezen bovendien voor lastige discussies tussen reizigers en personeel aangezien de fietsreservering bij andere treinvervoerders niet verplicht is. Ook wijzen ze op het probleem van overstappen bij een vertraagde trein. Daarnaast zullen ze de staatssecretaris vragen, of zij het met dit voorstel eens is.

Alternatieve oplossingen

Rover en de Fietsersbond vinden het “een vreemde logica en bijzonder klantonvriendelijk” van NS om het tekort aan fietsplaatsen op deze manier op te lossen. De consumentenorganisaties vragen NS om alternatieve oplossingen te onderzoeken zoals het creëren van meer fietsplekken in de trein, bijvoorbeeld via ophangconstructies of demonteerbare banken. Betere informatie over aangewezen fietsplekken zouden klachten van reizigers kunnen voorkomen. Bovendien wijzen de organisaties NS erop dat er de komende jaren nieuwe treinen op het spoor komen met meer fietsplekken.

Als de plannen doorgaan, dan zijn de korting en de verplichte aanmelding van kracht van 10 juli tot en met 30 september op alle trajecten in Nederland.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

1 reactie op “NS wil reserveringsplicht voor fiets, consumentenorganisaties zijn tegen”

Henk Lubbers|04.08.21|08:44

Inmiddels is de fietsreservering bijna een maand van kracht en zoals te doen gebruikelijk bij NS: het is een puinhoop geworden. Reden de fietskaartjes zijn te koop in de automaat, niemand reserveert en NS controleert totaal niet. De enkeling die wel reserveert heeft vaak pech want zijn/haar plek is al ingenomen door iemand die niet gereserveerd heeft.

zie bijvoorbeeld: https://community.ns.nl/de-ns-reisplanner-58/fietsreservering-69589

NS een waardeloos bedrijf.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.