Station Rotterdam Centraal tijdens de coronacrisis

Geen nieuwe versoepelingen vanwege stijgend aantal coronabesmettingen

Het demissionaire kabinet zal dinsdagavond tijdens een persconferentie van premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge vrijwel geen nieuwe versoepelingen aankondigen. Vermoedelijk begint de avondklok wel een uur later straks.

Het openen van de terrassen, meer ruimte voor winkels en opening van het hoger onderwijs zit er voorlopig niet in, meldden ingewijden. Voor de korte termijn ziet het er “zorgelijk” uit, zei De Jonge maandag nog. Op de lange termijn is er “best een hoopvol perspectief” door de vaccinaties.

Avondklok

De avondklok verdwijnt ook niet. Wel zal die waarschijnlijk een uur later ingaan. Daar hebben de burgemeesters op aangedrongen. De zomertijd gaat volgende week in en dan blijft het ’s avonds langer licht. Mensen willen dan naar buiten en het handhaven wordt dan lastiger, aldus de burgemeesters.

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) zei maandag wel wat in het voorstel van de burgemeesters te zien om de avondklok een uur naar achteren te verschuiven. Hij sprak van een “begrijpelijke, beargumenteerde suggestie”. Verder zullen Rutte en De Jonge aankondigen dat het advies om niet naar het buitenland op vakantie te gaan nog zeker tot half mei van kracht blijft.

Steunmaatregelen

Verschillende vervoerders hebben de noodklok geluid over de verlenging van de steunmaatregelen na september 2021. Het demissionaire kabinet maakte in februari bekend de beschikbaarheidsvergoeding tot en met september 2021 te verlengen die OV-bedrijven sinds vorig jaar ontvangen om tijdens de coronacrisis te blijven rijden. Voor de verlenging wordt 370 miljoen euro gereserveerd. De vervoerders verwachten echter ook na die periode minder reizigers en hebben om extra steun gevraagd om het OV op peil te kunnen houden.

(Bron: ANP)

Lees meer:

Onbeperkt lezen?

Ontwikkel jezelf met vakblad SpoorPro.nl.

Krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

1 maand gratis proefabonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.