Drukte op station Zandvoort, foto: ANP

Vanaf april meer strandtreinen naar Zandvoort

Bron: ANP, voor éénmalig gebruik!

De NS gaat vanaf volgende maand meer zogeheten strandtreinen richting Zandvoort aan Zee inzetten. De vier extra Sprinters die doorgaans van juni tot september tussen Haarlem en Zandvoort rijden, zullen dit jaar vanaf april ingezet worden tot aan oktober. De strandtreinen kwamen het afgelopen coronajaar veelvuldig negatief in het nieuws vanwege grote drukte.

NS erkent dat er bij mooi weer “structureel behoefte” is aan extra strandtreinen, ook in het voorjaar. Dat bleek vervolgens opnieuw toen in 2020 begonnen werd met de Treinwijzer, waarbij reizigers zich vooraf konden aanmelden voor hun reis. Hiermee kregen zowel reiziger als vervoerder meer inzicht in de drukte.

Dienstregeling

De vier extra Sprinters worden ingezet tijdens de weekenden en op feest- en vakantiedagen. Volgens de NS wordt de dienstregeling zo ingericht dat deze treinen niet rijden als er op basis van slecht weer van uitgegaan kan worden dat er minder mensen naar het strand zullen reizen. Daartoe wordt de NS Reisplanner tot twee dagen van tevoren bijgewerkt. “Met de ingebouwde flexibiliteit hoeven we niet meer op het laatste moment nog een extra trein in te leggen, zoals dat heet”, aldus een woordvoerder van de NS. “Het is makkelijker om een trein uit de dienstregeling te halen dan er een in te plannen, ook met de oog op de inzetbaarheid van het personeel.”

Tussen Amsterdam en Zandvoort worden geen extra treinen ingezet, ondanks dat deze treinen doorgaans het drukst bezet zijn. Daarvoor is er met acht treinen per uur tussen Amsterdam en Haarlem al voldoende capaciteit, redeneert de NS.

Formule 1-circus

De beslissing om van april tot oktober extra strandtreinen in te zetten, staat los van de aanstaande Grand Prix van Nederland op het Circuit Zandvoort. Het Formule 1-circus strijkt in het weekend van 3,4 en 5 september in Zandvoort neer. Vooralsnog gaat de organisatie ervan uit dat de race met publiek gehouden kan worden. “Daarvoor hebben we een hele andere dienstregeling voor ogen, met tot wel 12 treinen per uur”, zegt de NS.

Lees meer:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Nick Augusteijn

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.