Station Utrecht Centraal tijdens de coronacrisis

‘Openbaar vervoer blijft rijden voor mensen die het nodig hebben’

Foto: Marieke van Gompel

OV-NL, de branchevereniging van het openbaar vervoer, is niet verrast door de verlenging van de avondklok. Volgens ingewijden verlengt het kabinet deze maatregel vanwege de bestrijding van het coronavirus tot en met 2 maart.

“We hadden dit wel verwacht op basis van de besmettingen. Maar wij blijven gewoon rijden. Dat hebben we zo met het kabinet afgesproken”, aldus voorzitter Pedro Peters.

Sinds de invoering van de avondklok maken mensen in de avond zeer weinig gebruik van het openbaar vervoer. “Het zijn er maar een paar duizend. Gemiddeld zijn het er normaal wel 80.000. Soms zitten er maar een of twee mensen in een bus en er rijden ook veel lege bussen. Dat is niet leuk om zo je werk te doen. Maar we blijven er zeker mee doorgaan omdat het belangrijk is voor mensen die het openbaar vervoer nodig hebben.”

Avondklok

In principe geldt de verlenging van de avondklok tot en met de nacht van 2 op 3 maart om 4.30 uur, maar het kabinet kijkt over twee weken goed of de maatregel mogelijk toch eerder van tafel kan. Dat meldde justitieminister Ferd Grapperhaus maandag na overleg met ministers over de coronamaatregelen. De spertijd maakt deel uit van een pakket maatregelen, maar zal los worden bekeken.

Dat het kabinet langer vasthoudt aan de avondklok, lekte eerder al uit. De maatregel “drukt zwaar” maar volgens de experts van het RIVM en het OMT is het nog nodig hieraan vast te houden, zegt Grapperhaus. “Als er aanleiding is om er eerder mee te stoppen, dan zullen we dat ook doen”, aldus de bewindsman. “Omdat het zo’n uitzonderlijke, aparte bevoegdheid is, en in een andere wet is geregeld, gaan we het afzonderlijk beoordelen.”

Hoewel het effect van de avondklok op de besmettingen nog onbekend is, ziet het RIVM wel minder bewegingen en bezoeken, zegt Grapperhaus. De maatregel is wat het kabinet betreft daarom belangrijk genoeg om nog in stand te houden. “De tekenen zijn gunstig, over de werking.”

(Bron: ANP)

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.