Station Rotterdam Centraal tijdens de coronacrisis

‘Kabinet verlengt lockdown in ieder geval tot 2 maart’

Het kabinet verlengt de harde lockdown in ieder geval tot 2 maart. Dat betekent dat winkels, horeca, musea en bioscopen tot die tijd dicht blijven. Ook contactberoepen zoals kappers mogen tot 2 maart nog niet aan de slag. Premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge zullen dat dinsdagavond officieel bekendmaken, bevestigen ingewijden aan het ANP na berichtgeving hierover van RTL Nieuws.

Dinsdagavond houden premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge opnieuw een persconferentie. Om 19.00 uur spreken de politici het land toe maar de verwachting is dat ze de teugels niet echt zullen loslaten. Dat de basisscholen weer opengaan, maakte het kabinet zondag al bekend. De meeste lockdownmaatregelen blijven nog wel even in stand.

Dat betekent dat winkels nog even dicht blijven. Volgens ingewijden ziet het er wel naar uit dat winkeliers klanten bestellingen mogen laten afhalen bij hun winkel. Kroegen en restaurants blijven voorlopig ook dicht. Naar verluidt blijven veel bestaande maatregelen de rest van de maand nog gelden, mogelijk zelfs tot begin maart.

Avondklok

De avondklok wordt vermoedelijk geschrapt na 10 februari, afhankelijk van de besmettingscijfers. Als het aantal nieuwe besmettingen blijft dalen, zal het kabinet de avondklok niet verlengen, melden ingewijden. Naar verwachting wordt hier pas later een officieel besluit over genomen. Voor het openbaar vervoer maakt het opheffen van de avondklok geen verschil voor de dienstregeling omdat vervoerders tijdens de avondklok zijn blijven doorrijden.

Wel zullen Rutte en De Jonge meer duidelijkheid geven over de manier waarop de maatregelen zullen worden afgebouwd en de volgorde waarop dit zal gebeuren. De ‘exitstrategie’ van het kabinet lekte al uit. Maar dinsdag komen de betrokken ministers nog bij elkaar om te overleggen over de maatregelen en het advies van het OMT. Betrokkenen benadrukken dat van alles tot het laatste moment kan veranderen.

Britse variant

De Britse variant veroorzaakt nu al twee derde van alle coronabesmettingen in Nederland, vermoedt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het instituut waarschuwt dat “het versoepelen van maatregelen alleen met de grootst mogelijke voorzichtigheid kan”. De Britse variant is een stuk besmettelijker en dat gooit “roet in het eten”, aldus het RIVM.

Op het eerste gezicht zien de weekcijfers die het instituut dinsdag naar buiten bracht er gunstig uit: het aantal nieuwe besmettingen was afgelopen week 20 procent lager dan een week eerder. In totaal registreerde het RIVM 28.628 positieve testresultaten.

De Britse variant verspreidt zich echter zo snel, dat met het huidige tempo snel weer een stijging van het aantal besmettingen valt te verwachten. Het zogeheten reproductiegetal van de gemuteerde versie ligt ruim boven de 1. Op 15 januari was dat getal 1,28, becijfert het RIVM. Dat betekent dat 100 besmette mensen gemiddeld 128 anderen aansteken.

Weinig aanleiding voor versoepelingen

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid zei maandag al na een overleg met de burgemeesters in het Veiligheidsberaad heel weinig ruimte te zien om de huidige lockdown te versoepelen. “Als je gewoon eerlijk bent over het epidemiologisch beeld dan is daar gewoon heel weinig ruimte om een stap te zetten”, aldus de bewindsman. Er komt een derde golf aan en “en dat betekent dat je heel behoedzaam moet zijn” met de eerste stappen die je kunt zetten.

De Jonge wil eigenlijk ook niet van versoepelingen spreken. Daar is “heel weinig aanleiding” voor. Hij gaat er vanuit dat er pas in het tweede kwartaal van “flink wat maatregelen afscheid” genomen kan worden.

(Bron: ANP)

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.