Station Utrecht Centraal tijdens de coronacrisis

Onderzoek: één op de zes reizigers verwacht na corona minder met de trein te reizen

Foto: Marieke van Gompel

Na de coronacrisis verwacht één op de zes reizigers minder met de trein te reizen. Dat blijkt uit een doorlopend reizigersonderzoek van NS en de TU Delft. Reizigers verwachten meer thuis te gaan werken of hebben inmiddels een alternatief vervoermiddel zoals een auto aangeschaft.

Forensen verwachten na de coronacrisis gemiddeld drie dagen per week naar het werk te gaan. Acht procent van de ondervraagde forensen denkt helemaal niet meer naar het werk te reizen. “Mensen die voor hun werk met de trein reizen, vormen de helft van onze totale inkomsten”, aldus Tjalling Smit, Raad van Bestuur van NS. “Als deze groep al één dag per week gaat thuiswerken, dan betekent dat meteen tien procent minder omzet voor NS. Onze marges zijn beperkt, dus zo’n klap is voor ons moeilijk op te vangen.”

Populaire dagen

Vooral de dinsdag en donderdag lijken straks populaire dagen om naar het werk te reizen. De maandag eindigt op de derde plek. “Hier ligt echt een uitdaging. We moeten na de crisis niet meer in de oude gewoonte terugvallen om allemaal op hetzelfde moment in de trein te stappen”, vindt Smit. “Het is belangrijk om met bedrijven, scholen en andere organisaties afspraken te maken over dagen waarop men naar school en kantoor reist om te voorkomen dat er drukke spitsdagen ontstaan”.

Bij de recreatieve reizigers is een ander beeld te zien, blijkt uit het onderzoek. Zo’n 75 procent van de ondervraagde recreatieve reizigers verwacht na de crisis het oude reisgedrag weer op te pakken. Ongeveer dertig procent van de recreatieve reizigers verwacht ook na de crisis tijdelijk meer met de trein te reizen om uitgestelde dagtrips in te halen.

Mondkapje

Twee derde van de ondervraagde reizigers geeft aan zich op dit moment veilig te voelen in de trein en op het station. Het draagvlak voor het dragen van een mondkapje blijft groot: 82 procent van de reizigers vindt het prima om een mondkapje te dragen in de trein en 79 procent van de reizigers vindt het prima om dat ook op het station te doen.

Sinds de tweede lockdown reizen er gemiddeld twintig procent van het gebruikelijke aantal mensen op werkdagen met de trein. Meer dan de helft van de ondervraagde reizigers geeft aan op dit moment de trein links te laten liggen omdat ze geen noodzakelijke reis hoeven te maken en dat ze drukte willen vermijden.

In december vorig jaar werden de bevindingen van een derde meetmoment in september gepresenteerd in de uitzending van SpoorProTV. Daaruit werd het al duidelijk dat het reisgedrag van forenzen structureel gaat veranderen.

Niels van Oort, co-director van het Delftse Smart Public Transport Lab en nauw betrokken bij het onderzoek, signaleert ook trends tijdens de pandemie. “In de eerste lockdown zagen we de positieve houding ten opzichte van de trein instorten, maar gaandeweg de verlichting van de maatregelen klom deze gestaag weer op. Zodra het vaccin voor iedereen in beeld komt, verwacht ik ook weer een lichte toename.” Hij verwacht dat de opgave voor het OV als duurzaam alternatief onverminderd groot zal zijn. “Hopelijk kunnen we ook de positieve effecten, zoals afvlakking van de spitsen, blijven behouden na pandemie.”

Bekijk hier de uitzending terug:

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Onderwerpen: , ,

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.