Treinreizigers in de coronacrisis, foto: ANP

Gebruik van openbaar vervoer gehalveerd door coronacrisis

Het gebruik van het openbaar vervoer is vorig jaar als gevolg van de coronamaatregelen ongeveer gehalveerd. In totaal is er vorig jaar ongeveer 660 miljoen keer ingecheckt met de OV-chipkaart, tegen bijna 1,3 miljard een jaar eerder. Dat blijkt uit een analyse van zustervakblad OVPro van cijfers over de inchecktransacties, die worden bijgehouden door Translink en CBS.

Ruim 40 procent van het aantal check-ins in het OV vond plaats in de eerste elf weken van het jaar, toen er nog geen coronamaatregelen waren. NS heeft met een soortgelijke afname van het aantal treinreizigers te maken. In een eindejaarsprognose over 2020 gaf de vervoerder aan 45 procent van de reizigers uit het recordjaar 2019 te vervoeren.

Coronamaatregelen

2020 had een veelbelovend begin, met in januari en februari een lichte stijging van het aantal check-ins vergeleken met een jaar eerder. Vanaf woensdag 11 maart, toen de eerste ingrijpende landelijke coronamaatregelen werden aangekondigd, zette de forse daling echter in. Sindsdien lag het OV-gebruik gemiddeld ruim 60 procent lager ten opzichte van 2019.

April was veruit de rustigste maand, met ongeveer 16 miljoen check-ins. Normaal gesproken wordt er in die maand per week alleen al 26 miljoen keer ingecheckt. De drukste maand voor het OV tijdens de coronacrisis was september, al was het aantal check-ins nog altijd bijna de helft ten opzichte van een jaar eerder.

OV-gebruik

De verwachting is dat het nog jaren gaat duren voordat het OV-gebruik weer op het niveau van 2019 ligt. Het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) sprak in het rapport Kerncijfers Mobiliteit 2020 de verwachting uit het in het meest gunstige scenario in 2025 zover is. Het OV-gebruik zal weer groeien zodra de coronamaatregelen voorbij zijn, maar door structurele gedragsveranderingen verwacht het KiM dat niet alle reizigers terugkeren zullen terugkeren.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Gebruik van openbaar vervoer gehalveerd door coronacrisis | SpoorPro.nl
Treinreizigers in de coronacrisis, foto: ANP

Gebruik van openbaar vervoer gehalveerd door coronacrisis

Het gebruik van het openbaar vervoer is vorig jaar als gevolg van de coronamaatregelen ongeveer gehalveerd. In totaal is er vorig jaar ongeveer 660 miljoen keer ingecheckt met de OV-chipkaart, tegen bijna 1,3 miljard een jaar eerder. Dat blijkt uit een analyse van zustervakblad OVPro van cijfers over de inchecktransacties, die worden bijgehouden door Translink en CBS.

Ruim 40 procent van het aantal check-ins in het OV vond plaats in de eerste elf weken van het jaar, toen er nog geen coronamaatregelen waren. NS heeft met een soortgelijke afname van het aantal treinreizigers te maken. In een eindejaarsprognose over 2020 gaf de vervoerder aan 45 procent van de reizigers uit het recordjaar 2019 te vervoeren.

Coronamaatregelen

2020 had een veelbelovend begin, met in januari en februari een lichte stijging van het aantal check-ins vergeleken met een jaar eerder. Vanaf woensdag 11 maart, toen de eerste ingrijpende landelijke coronamaatregelen werden aangekondigd, zette de forse daling echter in. Sindsdien lag het OV-gebruik gemiddeld ruim 60 procent lager ten opzichte van 2019.

April was veruit de rustigste maand, met ongeveer 16 miljoen check-ins. Normaal gesproken wordt er in die maand per week alleen al 26 miljoen keer ingecheckt. De drukste maand voor het OV tijdens de coronacrisis was september, al was het aantal check-ins nog altijd bijna de helft ten opzichte van een jaar eerder.

OV-gebruik

De verwachting is dat het nog jaren gaat duren voordat het OV-gebruik weer op het niveau van 2019 ligt. Het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) sprak in het rapport Kerncijfers Mobiliteit 2020 de verwachting uit het in het meest gunstige scenario in 2025 zover is. Het OV-gebruik zal weer groeien zodra de coronamaatregelen voorbij zijn, maar door structurele gedragsveranderingen verwacht het KiM dat niet alle reizigers terugkeren zullen terugkeren.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.