Conducteur met mondkapje controleert reiziger ICE trein

Negatieve PCR-testverklaring ook verplicht voor reizen met internationale trein

Wie met de trein vanuit het buitenland naar Nederland reist, moet vanaf dinsdag 29 december 0.01 uur een negatieve testverklaring kunnen laten zien. Eerder werd al bekend dat aanbieders van vliegtickets met ingang van deze datum deze eis al stellen aan hun reizigers. Het kabinet besloot afgelopen donderdag dat de regeling ook geldt voor internationaal openbaar personenvervoer naar Nederland per trein, bus en schip.

De negatieve testuitslag dient maximaal 72 uur voor aankomst in Nederland te zijn afgenomen. Deze test komt bovenop de richtlijn voor alle reizigers om na aankomst tien dagen in thuisquarantaine te gaan, en niet in plaats van. Het kabinet blijft benadrukken dat alleen noodzakelijk reizen kunnen worden gemaakt en dat iedereen zich moet houden aan de hygiëne en quarantaine richtlijnen.

Internationale intercity’s

De verplichting geldt voor reizigers en aanbieders van internationaal openbaar vervoer per intercitytrein en voor bovenregionaal grensoverschrijdend busvervoer. Regionaal grensoverschrijdend busvervoer is van de regeling uitgesloten. De uitzonderingen op de verplichting zijn gepubliceerd op de website van de Rijksoverheid.

Vervoerders dienen zorg te dragen voor de controle, ofwel bij het instappen ofwel tijdens de reis maar altijd vóór de eerst halte of stopplaats in Nederland. Reizigers die geen recente negatieve testverklaring kunnen overleggen kunnen door de vervoerder verzocht worden de bus of trein te verlaten.

De internationale spoorvervoerder Thalys vraagt reizigers om ten minste 40 minuten voor vertrek in te checken om de controle uit te voeren. Reizigers die een ticket geboekt hebben maar niet over een negatieve testuitslag beschikken, kunnen hun ticket gratis inwisselen voor een andere datum tot en met 15 januari 2021.

Geen verschil met luchtvaart

Door deze aanscherping van de regels bestaat er met ingang van 29 december geen verschil meer tussen de voorwaarden voor internationale reizen naar Nederland per vliegtuig, trein, bus of schip. Het invoeren van de eis dat passagiers een recente negatieve PCR-testverklaring moeten overleggen bij iedere vorm van reizen naar Nederland is noodzakelijk om het risico op besmetting en verspreiding van het COVID-19 virus zo veel mogelijk te beperken.

Lees ook:

Auteur: Esther Geerts

Redacteur van RailTech.com

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.