Bordje Eurostar Rotterdam Centraal

Eurostar schrapt treinen van en naar Amsterdam

Foto: Carlijn

De treinen van Eurostar rijden zondag en maandag niet tussen Londen en Amsterdam, dat meldt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat zondag. Ook België deed de treinverbinding met Brussel in de ban, in eerste instantie voor 24 uur. Dit vanwege de nieuwe variant van het coronavirus die in Groot-Brittannië is ontdekt. In hoeverre deze route de komende tijd beschikbaar is, is nog onduidelijk. De Eurostar blijft voorlopig wel rijden tussen Londen en Parijs.

Ook heeft Eurostar beperkingen gesteld aan de verkoop van treintickets naar België en Nederland. De komende dagen zal het kabinet nader onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om de reisbewegingen via treinverkeer te beperken in goed overleg met de vervoerders.

“Hierbij zal recht worden gedaan aan de juridische complexe situatie met betrekking tot de grenscontroles en het feit dat dit betrokkenheid vereist van vier landen”, aldus het ministerie in een brief aan de Tweede Kamer.  (Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, België en Nederland). Inmiddels vindt hierover overleg op Europees niveau plaats. Nederland zal de komende dagen bij dit overleg betrokken worden.

Grenzen sluiten

De tijdelijke stop van het treinverkeer naar België en Nederland heeft te maken met een besluit van de Belgische regering om de grenzen met het Verenigd Koninkrijk om middernacht te sluiten. Daardoor zullen er in ieder geval maandag op deze route geen treinen rijden. Over de periode daarna is nog niets bekend. De Belgische regering heeft gezegd dat ze haar standpunt over 24 uur zal herzien.

“We wachten op verdere gegevens van de diverse regeringen over hoe reisbeperkingen worden gehandhaafd, en we blijven onze website updaten zodra meer informatie beschikbaar is”, aldus Eurostar.

Nederland stelde eerder zondag een vliegverbod in voor vluchten vanuit het Verenigd Koninkrijk, vanwege de opmars van een nieuwe variant van het coronavirus. Die zou zich sneller en gemakkelijker verspreiden. Dat verbod geldt in ieder geval tot 1 januari. Ferry’s tussen het Verenigd Koninkrijk en Nederland varen nog wel, maar het ministerie van Buitenlandse Zaken raadt Nederlanders af daar gebruik van te maken, tenzij het echt noodzakelijk is.

ANP/PvdB

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.