Concept visualisatie van de Icutrain, door Sitael

Italianen ontwikkelen trein met Intensive Care aan boord

De ICU Train is een innovatieve ziekenhuistrein die wordt uitgerust met poliklinieken en intensive care-afdelingen. Het doel is om in noodsituaties door heel Europa snel ter plekke te kunnen zijn met een goed uitgeruste IC. De Italiaanse spoorvervoerder Trenitalia stelt twee standaard rijtuigen ter beschikking voor de tests, die begin 2021 plaatsvinden.

Het project van de ziekenhuistrein werd geselecteerd uit in totaal 130 inzendingen als reactie op een internationale oproep van de Europese Ruimtevaartagentschap ESA om te ondersteunen in de COVID-19 pandemie. De ICU Train wordt ontwikkeld door de technologiebedrijven van de Italiaanse Angel Group,  waaronder ruimtevaartspecialist Sitael, spoorwegleverancier MerMec, engineeringbedrijf EikonTech, cyberbeveiligingsbedrijf Brightcyde en hun partner Skycomm.

Noodsituaties

In het geval van grote gezondheidsnoodsituaties, zoals die veroorzaakt door de COVID19-pandemie, kan de ICU Train een aanvullende intensive care aanbieden. Zo kunnen patiënten die hulp nodig hebben snel, veilig en tegen redelijke kosten naar de trein met Intensive Care worden overgebracht. De treinen kunnen ook dienst doen als veldhospitaal voor hulp bij rampen, en kunnen door heel Europa naar noodsituaties zoals aardbevingen en overstromingen worden gestuurd.

De bedrijven van de Angel Group zullen één wagon uitrusten met satellietcommunicatie, cyberbeveiliging en kunstmatige intelligentietechnologieën om medische analyse en consulten op afstand onderweg mogelijk te maken. Hierdoor kan het medisch personeel aan boord snel specialisten raadplegen. De Italiaanse regio Apulië zal de medische apparatuur leveren. Het tweede voertuig zal worden ingezet als ondersteunende wagon tijdens tests, die gepland staan voor de eerste helft van 2021.

Auteur: Esther Geerts

Esther Geerts is journalist van RailTech.com, de internationale zusteruitgave van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.