Deutsche Bahn investeert 400 miljoen in nieuwe ICE-onderhoudswerkplaats

Er komt een nieuwe onderhoudsfaciliteit in het Duitse Neurenberg voor ICE-treinen. Deutsche Bahn investeert 400 miljoen in de onderhoudswerkplaats, en creëert hiermee 450 nieuwe banen. De werkplaats, die in 2028 in bedrijf moet gaan, zal als pitstop dienen voor 25 ICE-treinen per dag.

Duitse spoorvervoerder Deutsche Bahn (DB) breidt zijn vloot langeafstandstreinen de komende jaren flink uit. Met het bouwen van een grote onderhoudswerkplaats voor ICE’s wil DB aan de groeiende vraag op het spoor voldoen. De geplande nieuwe faciliteit in Neurenberg is volgens DB hierin een belangrijke mijlpaal.

Onderhoudshal

Het middelpunt van de fabriek is een 450 meter lange onderhoudshal, waar op zes sporen onderhoud aan maximaal 25 ICE-treinen per dag kan worden gedaan. Het goedkeuringsproces voor de fabriek is momenteel aan de gang. Volgens planning zal de onderhoudsfaciliteit in 2028 opgeleverd worden.

Berthold Huber, DB-bestuurslid Personenvervoer licht toe: “Alleen al voor de uitbreiding en modernisering van zijn langeafstandsvloot investeert DB het recordbedrag van 8,5 miljard euro tegen 2026, inclusief in totaal 167 nieuwe ICE 3- en 4-treinen. Vandaag moeten we de koers uitzetten voor groei en onderhoud van de vloot van morgen.”

CO2-neutraal

De nieuwe ICE-fabriek in Neurenberg wordt 100 procent CO2-neutraal geëxploiteerd. De fabriek in Keulen-Nippes, geopend in 2018, is als het ware de blauwdruk voor de nieuwe zusterfabriek in Neurenberg. De technologieën die daar zijn uitgeprobeerd en getest, zoals het gebruik van thermische zonne-energie voor verwarming en warm water en een speciaal geïsoleerde gebouwschil, zullen ook in Neurenberg worden gebruikt.

Impressie van de onderhoudsfabriek voor ICE’s van Deutsche Bahn

Neurenberg

De Franksiche metropool Neurenberg heeft een lange geschiedenis in het spoor. De stad is recentelijk nog belangrijker geworden als spoorwegknooppunt, onder meer door de opening van de hogesnelheidsverbinding München-Berlijn in 2017. Ook kruisen de Europese noord-zuid- en oost-west-spoorcorridors elkaar in Neurenberg.

Er staan al meerdere Deutsche Bahn-fabrieken in Neurenberg, waar in totaal meer dan 5000 DB-medewerkers werkzaam zijn. DB versterkt de locatie met de nieuwe ICE-fabriek. Ronald Pofalla, directeur van DB Infrastructuur: “Neurenberg is een centrale hub in ons netwerk en daarom een ​​ideale locatie voor onze nieuwe fabriek. We creëren hier 450 aantrekkelijke banen en lokale bedrijven kunnen meedoen aan aanbestedingen voor de bouw van de fabriek. Zo versterken we de economische macht van de hele regio. “

Auteur: Esther Geerts

Redacteur van RailTech.com

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.