Voorzitter Pedro Peters van OV-NL

Pedro Peters: vervoerders in OV werken aan transitieplan om te snijden in kosten

Voorzitter Pedro Peters van OV-NL

De vervoerders in het OV werken op dit moment met de rijksoverheid en lokale overheden aan een transitieplan dat het gat moet opvullen van een tekort van zo’n half miljard dat in 2021 ontstaat als gevolg van de coronacrisis. Daarbij wordt gekeken naar het duurder maken van treinkaartjes, aanpassen van de dienstregeling maar ook naar het verminderen van arbeidsplaatsen. Dat vertelde voorzitter Pedro Peters van OV-NL in de uitzending van SpoorProTV.

Het rijk betaalt tot 1 juli 93 procent van de kosten om het OV te laten rijden, maar voor die overige 7 procent zullen de vervoerders moeten snijden. “Die zeven procent klinkt misschien als een klein percentage, maar dit betekent voor de vervoersbedrijven in 2021 een half miljard verlies”, aldus Peters.

Bekijk hier het video-interview met Pedro Peters (vanaf 5.30 min):

Zwarte cijfers

In 2020 was het volgens de voorzitter niet anders. “Toen viel corona over ons heen en dan moet je je verlies nemen. Maar in 2021 kunnen we niet nog een keer dat verlies niet nog een keer lijden, want de vervoersbedrijven kunnen dat niet aan. De vervoersbedrijven hebben hierin een duidelijke lijn: in 2021 schrijven we zwarte cijfers.”

Met de aanscherping van de coronamaatregelen deze week, waarbij onder meer wordt geadviseerd om meer thuis te werken en niet meer met het OV te reizen voor recreatief gebruik zullen de reizigersinkomsten mogelijk nog meer achterblijven. Dat betekent volgens Peters dat de vervoerders ‘aan de uitgavenkant moeten gaan snijden’. De vervoerders werken daarom samen met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de provincies en vervoerregio’s aan een transitieplan. “Dit plan moet ervoor zorgen dat we het gat kunnen vullen en de bedrijven wel zwarte cijfers draaien, maar dat we wel het OV voldoende in stand houden.”

Varianten

Daarbij worden volgens Peters verschillende varianten onderzocht, waardoor aan verschillend ‘knoppen’ kan worden gedraaid. “Het duurder maken van de treinkaartjes is een variant. Dit is niet de leukste variant, mensen vinden het vaak al te duur.” Een andere knop is kijken naar efficiëntiemaatregelen. “NS is met een heel groot programma bezig en is volop met de vakbonden bezig hoe toch efficiënter kan worden gewerkt. Dat geldt ook voor andere bedrijven.”

Ook wordt gekeken of de dienstregeling kan worden aangepast. “We kunnen frequenties verlagen, bepaalde lijnen samenvoegen en routes veranderen. Maar je moet je daarbij wel bedenken dat als je zeven procent kosten terug moet dringen, dat je veel meer maatregelen moet nemen dan zeven procent. Want heel veel kosten zijn vaste kosten.” Om zeven procent onderaan de streep te realiseren, moeten er volgens Peters toch gauw gedacht worden aan tien tot vijftien procent kostenreductie.

Verlies arbeidsplaatsen

Bij het maken van het transitieplan wordt ook naar het verminderen van arbeidsplaatsen gekeken. NS kondigde al aan ruim tweeduizend arbeidsplaatsen te schrappen. Een groot deel gebeurt daar via natuurlijk verloop. Ook Transdev-topman Pier Eringa kondigde aan dat er mogelijk wordt gesneden in diensten en banen.

“Ieder bedrijf doet zijn stinkende best doen om iedereen aan het werk te houden. En probeert het liefst dit via natuurlijk verloop op te vangen, zodat er geen ontslagen vallen. Maar we moeten niet denken dat dit wel voorbij waait. Dat is echt niet zo. Het gat is te groot om met een kleine maatregel op te lossen.”

Publiekscampagne

Op 14 september werd de publiekscampagne ‘Het OV is OK’ gelanceerd om reizigers te stimuleren om weer met het OV te gaan reizen. Peters vertelt dat bij de extra persconferentie van premier Rutte op 18 september de televisiecommercial al uit de lucht werd gehaald. Een week later werd alles ‘in de koelkast’ gezet.

“Toen we de campagne voorbereidden hebben we steeds gezegd: het is een campagne van september tot en met november. Dat is een hele lange periode en we moeten hem wel zo maken dat we kunnen spelen op de actualiteit. Wat gebeurt er: we waren nog maar amper begonnen en toen kwam de extra persconferentie van de minister-president. Op dat moment hebben we besloten om te stoppen met de commercials op tv. Die zetten we even in de koelkast.”

“Voor het OV konden we wel doorgaan, maar qua uitstraling is dat vreemd als je alle zorgen om je heen ziet. Twee weken geleden hebben we besloten om alles maar even ‘on hold’ te zetten social media, een aparte website, tv- en radiocommercials. Ze zijn wel allemaal klaar, maar we wachten nu tot een beter moment.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

1 reactie op “Pedro Peters: vervoerders in OV werken aan transitieplan om te snijden in kosten”

Jan Vanzijtveld|01.10.20|15:20

Het lult maar!! Deze meneer o ja de klant bij NS staat op no.1 Maak veel treinen korter maar ook sommigen weer langer maar ja hij deed alleen maar bussen RET GVU.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.