Den Haag Centraal is rustig vanwege het coronavirus, foto: ANP

‘Strengere maatregelen kabinet hebben grote gevolgen voor OV-sector’

Foto: ANP, voor éénmalig gebruik!

De strengere maatregelen die het kabinet maandagavond heeft aangekondigd in de strijd tegen verspreiding van het coronavirus hebben grote gevolgen voor de OV-sector. De aanscherpingen waardoor mensen niet meer naar sportwedstrijden kunnen gaan, bij voorkeur thuiswerken en minder voor de lol op pad kunnen gaan betekent volgens voorzitter Pedro Peters van OV-NL nog minder reizigersinkomsten dan nu al het geval is.

Op dit moment zitten de OV-bedrijven rond de 55 tot 60 procent van het aantal reizigers ten opzichte van het pré-corona tijdperk, stelt hij. De terugkeer van passagiers in het OV zal stagneren of het aantal reizigers zal zelfs afnemen.

Dienstregelingen

Op korte termijn verwacht Peters niet dat de extra strenge maatregelen gevolgen hebben voor de dienstregelingen. En ook financieel zal het vooralsnog geen gevolgen hebben voor de OV-bedrijven aangezien de overheid 1,5 miljard euro aan coronasteun voor het openbaar vervoer heeft uitgetrokken. Die steun wordt, zo werd met Prinsjesdag bekend, ook nog verlengd wordt tot 1 juli 2021.

Maar de verliezen voor de OV-bedrijven blijven evengoed groot, stelt Peters. En dat kan een jaar, “maar voor 2021 kan dat niet. Dan zullen de OV-bedrijven zwarte cijfers schrijven. Óf de overheid moet meer bijdragen óf wij moeten kosten verlagen om quitte te draaien. En dan krijg je wel minder lijnen en dat er minder frequent wordt gereden. Dat scenario wordt nu al uitgewerkt.”

SpoorProTV

Voorzitter Pedro Peters van OV-NL is woensdag te gast in de uitzending van SpoorProTV. Hij reageert op de aangescherpte maatregelen en de gevolgen voor de OV-sector. SpoorProTV is iedere woensdagmiddag om 14.00 uur live op YouTube te zien en is daar na afloop ook terug te kijken.

Lees ook:

‘Nieuwe maatregelen kabinet pijnlijk maar nodig’

Banner SpoorProTV groot

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

1 reactie op “‘Strengere maatregelen kabinet hebben grote gevolgen voor OV-sector’”

Rob Echter|30.09.20|10:23

Door de strenge maatregels zullen
heleboel bedrijven failliet gaan,
en komen veel mensen zonder werk.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.