Vrouw draagt een mondkapje op het perron in Amsterdam, foto: ANP

Landelijke campagne moet reiziger weer naar het OV trekken

De OV-sector is maandag gestart met de landelijke campagne ‘Het OV is OK’, waarmee reizigers worden gestimuleerd om weer met het openbaar vervoer te reizen. Volgens voorzitter Pedro Peters van OV-NL is dit ‘heel hard nodig’, want de corona-crisis heeft volgens hem ‘zijn sporen achtergelaten in het openbaar vervoer’.

Het gemiddeld aantal reizigers in het OV is volgens de branchevereniging ongeveer 50 tot 60 procent met uitschieters naar 70 procent in vergelijking met het aantal reizigers voor de coronacrisis.

Intelligente lockdown

Tijdens de intelligente lockdown werden reizigers opgeroepen alleen met het OV te reizen indien strikt noodzakelijk. Dit had als gevolg dat het aantal reizigers met 90 procent afnam. Toen de maatregelen in Nederland werden versoepeld, mochten er weer meer reizigers met het OV reizen. Toenemend autogebruik, maar ook maatregelen als thuiswerken en online college volgen hebben ervoor gezorgd dat het aantal reizigers nog niet terug is op het oude niveau.

Maandag is de multimediale campagne ‘Het OV is OK’ gestart en is komende drie maanden te zien op onder meer tv, radio, social media. Peters: “Het is spannend, bijzonder, een landelijke campagne van echt alle OV-bedrijven hebben we nooit eerder gedaan maar is heel hard nodig.” Het doel van de campagne is om in december weer 80 procent van het normaal aantal reizigers te vervoeren.

Focus campagne

De focus van de campagne ligt op reizigers te stimuleren om weer vaker gebruik te maken van het openbaar vervoer. Peters: “Met de medewerking van de reizigers en onder andere de onderwijsinstellingen, zoals het mondkapje dragen en zoveel mogelijk reizen buiten de drukke tijden, is het ons gelukt om verantwoord met het OV te reizen.” Het groene sein staat centraal in de campagne.

Buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) gaan strenger toezicht houden op naleving van coronaregels in het openbaar vervoer. Naar verwachting worden meer boetes uitgedeeld omdat het waarschijnlijk veel drukker gaat worden in trein, bus, tram en metro.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

1 reactie op “Landelijke campagne moet reiziger weer naar het OV trekken”

Derk Van Dorth|29.09.20|18:47

Kan de muilkorfplicht er dan af?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.