OV-sector blij met versoepeling vanaf 1 juli, maar waarschuwt reiziger spits te mijden

Alle reizigers kunnen vanaf 1 juli gewoon gebruikmaken van het openbaar vervoer. Dat maakt premier Rutte woensdagavond bekend in de persconferentie over de coronacrisis. Om de aangekondigde versoepelingen een succes te maken, is het volgens brancheorganisatie OV-NL belangrijk dat reizigers de spits zo veel mogelijk mijden.

Op dit moment is de maximale bezetting in het OV nog 40 procent. Het blijft verplicht om mondkapjes te dragen. De Nederlandse vervoerders in het OV hebben afspraken gemaakt met onderwijsinstellingen over het aanpassen van hun lestijden, zodat de spits zo veel mogelijk gemeden kan worden. Fietsen mogen ook weer meegenomen worden in de trein.

Spits mijden

Directeur Corina de Jongh van Railforum vindt het goed nieuws dat reizigers weer met het OV kunnen reizen, maar maakt daarbij wel een kanttekening. “Mensen die niet-noodzakelijke reizen maken, moeten niet in de ochtendspits reizen. Op zich verwacht ik dat dit wel goed zal gaan, want als je bijvoorbeeld niet naar je werk hoeft, dan vertrek je waarschijnlijk later.”

De Jongh roept reizigers op begrip te hebben als er hier en daar toch ingegrepen moet worden. “Als het bijvoorbeeld druk wordt richting de stranden, laat het OV-personeel dan ook hun werk doen. Het vraagt van iedereen om respectvol met elkaar om te blijven gaan.”

Exitplan

Volgens Rover volgt het kabinet met de versoepelingen het exitplan van de reizigersorganisatie. Reizigers worden niet langer opgeroepen om het openbaar vervoer te mijden, maar om hier verstandig gebruik van te maken. De organisatie riep woensdag in de nieuwsuitzending van SpoorProTV (5:50 min) op op dat vervoerders er alles aan moeten doen om reizigers weer welkom te laten voelen.

“Wij zijn verheugd dat mogelijk wordt gemaakt om weer meer reizigers in het openbaar vervoer toe te staan,” zegt Freek Bos, directeur van Rover. “Het vermijden van drukte is nodig, in de daluren is er nog voldoende ruimte om reizigers te kunnen vervoeren.” Een campagne om de reiziger weer welkom te heten is snel nodig, vindt Bos. “Trouwe abonnementhouders compenseren hoort daarbij” aldus Bos. “Spreiden kan bovendien gepromoot worden met kortingen in de daluren”.

Corina de Jongh en Freek Bos blikten woensdagmiddag in de uitzending van SpoorProTV vooruit op de persconferentie van Rutte (vanaf 5.46 min):

Versoepelingen

De OV-bedrijven in Nederland hopen dat mensen de spits zoveel mogelijk blijven mijden. Dat is volgens OV-NL, de organisatie waarin alle vervoerders in het OV verenigd zijn, cruciaal om van de woensdag aangekondigde versoepelingen een succes te maken. Het advies om het openbaar vervoer alleen te gebruiken voor noodzakelijke reizen vervalt en per 1 juli zijn alle zitplaatsen in bus, trein, tram en metro weer beschikbaar.

“We zijn verheugd met de versoepelingen die het kabinet vanavond bekendmaakte. Zo kan het OV weer meer een belangrijke bijdrage leveren aan de bewegingsvrijheid voor reizigers. Zij zijn eraan toe. En ook onze medewerkers zien de reizigers graag weer terug”, zegt Pedro Peters, voorzitter van OV-NL. “Spreiding van het aantal reizigers over de dag geeft heel veel ruimte. Dus een dringend beroep: reis verstandig en houd zoveel mogelijk afstand.”

Afspraken met onderwijsinstellingen

De OV-bedrijven zeggen het de voorbije maanden zwaar te hebben gehad. Op sommige momenten waren er 90 procent minder reizigers dan normaal. Om het nu succesvol te laten verlopen, heeft OV-NL onder meer afspraken gemaakt met onderwijsinstellingen.

“De afspraken met de minister, staatssecretaris en de onderwijskoepels zie ik als een mijlpaal. Studenten zijn voor ons belangrijke reizigers en door de unieke samenwerking met het onderwijs kunnen zij straks veel meer op locatie onderwijs krijgen, zonder dat we daarmee de spitsen te veel belasten. In oktober zullen we de resultaten van deze unieke samenwerking evalueren”, zegt Peters.

(ANP/MvG)

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

1 maand gratis proefabonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

OV-sector blij met versoepeling vanaf 1 juli, maar waarschuwt reiziger spits te mijden | SpoorPro.nl

OV-sector blij met versoepeling vanaf 1 juli, maar waarschuwt reiziger spits te mijden

Alle reizigers kunnen vanaf 1 juli gewoon gebruikmaken van het openbaar vervoer. Dat maakt premier Rutte woensdagavond bekend in de persconferentie over de coronacrisis. Om de aangekondigde versoepelingen een succes te maken, is het volgens brancheorganisatie OV-NL belangrijk dat reizigers de spits zo veel mogelijk mijden.

Op dit moment is de maximale bezetting in het OV nog 40 procent. Het blijft verplicht om mondkapjes te dragen. De Nederlandse vervoerders in het OV hebben afspraken gemaakt met onderwijsinstellingen over het aanpassen van hun lestijden, zodat de spits zo veel mogelijk gemeden kan worden. Fietsen mogen ook weer meegenomen worden in de trein.

Spits mijden

Directeur Corina de Jongh van Railforum vindt het goed nieuws dat reizigers weer met het OV kunnen reizen, maar maakt daarbij wel een kanttekening. “Mensen die niet-noodzakelijke reizen maken, moeten niet in de ochtendspits reizen. Op zich verwacht ik dat dit wel goed zal gaan, want als je bijvoorbeeld niet naar je werk hoeft, dan vertrek je waarschijnlijk later.”

De Jongh roept reizigers op begrip te hebben als er hier en daar toch ingegrepen moet worden. “Als het bijvoorbeeld druk wordt richting de stranden, laat het OV-personeel dan ook hun werk doen. Het vraagt van iedereen om respectvol met elkaar om te blijven gaan.”

Exitplan

Volgens Rover volgt het kabinet met de versoepelingen het exitplan van de reizigersorganisatie. Reizigers worden niet langer opgeroepen om het openbaar vervoer te mijden, maar om hier verstandig gebruik van te maken. De organisatie riep woensdag in de nieuwsuitzending van SpoorProTV (5:50 min) op op dat vervoerders er alles aan moeten doen om reizigers weer welkom te laten voelen.

“Wij zijn verheugd dat mogelijk wordt gemaakt om weer meer reizigers in het openbaar vervoer toe te staan,” zegt Freek Bos, directeur van Rover. “Het vermijden van drukte is nodig, in de daluren is er nog voldoende ruimte om reizigers te kunnen vervoeren.” Een campagne om de reiziger weer welkom te heten is snel nodig, vindt Bos. “Trouwe abonnementhouders compenseren hoort daarbij” aldus Bos. “Spreiden kan bovendien gepromoot worden met kortingen in de daluren”.

Corina de Jongh en Freek Bos blikten woensdagmiddag in de uitzending van SpoorProTV vooruit op de persconferentie van Rutte (vanaf 5.46 min):

Versoepelingen

De OV-bedrijven in Nederland hopen dat mensen de spits zoveel mogelijk blijven mijden. Dat is volgens OV-NL, de organisatie waarin alle vervoerders in het OV verenigd zijn, cruciaal om van de woensdag aangekondigde versoepelingen een succes te maken. Het advies om het openbaar vervoer alleen te gebruiken voor noodzakelijke reizen vervalt en per 1 juli zijn alle zitplaatsen in bus, trein, tram en metro weer beschikbaar.

“We zijn verheugd met de versoepelingen die het kabinet vanavond bekendmaakte. Zo kan het OV weer meer een belangrijke bijdrage leveren aan de bewegingsvrijheid voor reizigers. Zij zijn eraan toe. En ook onze medewerkers zien de reizigers graag weer terug”, zegt Pedro Peters, voorzitter van OV-NL. “Spreiding van het aantal reizigers over de dag geeft heel veel ruimte. Dus een dringend beroep: reis verstandig en houd zoveel mogelijk afstand.”

Afspraken met onderwijsinstellingen

De OV-bedrijven zeggen het de voorbije maanden zwaar te hebben gehad. Op sommige momenten waren er 90 procent minder reizigers dan normaal. Om het nu succesvol te laten verlopen, heeft OV-NL onder meer afspraken gemaakt met onderwijsinstellingen.

“De afspraken met de minister, staatssecretaris en de onderwijskoepels zie ik als een mijlpaal. Studenten zijn voor ons belangrijke reizigers en door de unieke samenwerking met het onderwijs kunnen zij straks veel meer op locatie onderwijs krijgen, zonder dat we daarmee de spitsen te veel belasten. In oktober zullen we de resultaten van deze unieke samenwerking evalueren”, zegt Peters.

(ANP/MvG)

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.