VVMC: haast maken met opheffen overwegen

Foto: Flickr.com/Robdammers

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven moet meer haast maken met het opheffen van onbewaakte overwegen. Dat zegt vakbond VVMC in een reactie op het treinongeluk, waarbij vrijdag een 58-jarige NS-machinist om het leven kwam.

Het ongeluk bij Hooghalen laat volgens VVMC weer eens zien waarom de nog bestaande 159 onbewaakte overwegen ‘zo snel mogelijk’ aangepakt moeten worden.

Opheffen overwegen

De vakbond wijst erop dat Van Veldhoven eind 2018 heeft aangegeven dat het kabinet een eind zou maken aan onbewaakte overwegen. Binnen vijf jaar zouden alle overwegen die niet beveiligd zijn door spoorbomen of bellen opgeheven of beveiligd worden. Ook werd er een landelijk bemiddelaar aangesteld om bestuurlijke processen te versnellen.

Vanuit ProRail werd de aansturing op de aanpak van overwegen verzwaard en werd er gekeken naar welke interne procedures sneller zouden kunnen. De staatssecretaris onderzocht wettelijke mogelijkheden, zoals de aanwijzingsbevoegdheid. VVMC vindt dat de staatssecretaris sneller haar aanwijzingsbevoegdheid moet gebruiken om ‘meer dodelijke slachtoffers en leed te voorkomen’.

Onbewaakte overweg

ProRail was met betrokkenen in gesprek over het definitief opheffen van deze particuliere onbewaakte overweg. Daarvoor zou er een alternatieve weg worden aangelegd. De particuliere onbewaakte overweg is opgenomen in het Programma Niet Actief Beveiligde Overwegen (NABO). Dit programma heeft als doel om zo’n 180 onbewaakte spoorwegovergangen in Nederland op te heffen of te beveiligen.

“Voor de collega die in Hooghalen om het leven is gekomen, komt het bovenstaande te laat”, aldus VVMC. “Het is nu 2020 en nog niet alle overwegen zijn opgeheven of beveiligd.” Volgens de vakbond moeten onbewaakte overwegen nog sneller worden aangepakt. “Eventuele bestuurlijke problemen met gemeenten, provincies, lokale grondeigenaren en rechthebbenden moeten nog sneller worden opgelost.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.