Een reiziger met een mondkapje in een NS-trein, foto: ANP

Zonder mondkapje in OV betekent boete van 95 euro

Bron: ANP, voor éénmalig gebruik!

Reizigers in het openbaar vervoer die na 1 juni geen mondkapje dragen, kunnen een boete van 95 euro krijgen. Dat maakte premier Mark Rutte dinsdagavond bekend in een persconferentie over de coronacrisis.
Branchevereniging OV-NL geeft aan tevreden te zijn met de duidelijkheid over de regels in het openbaar vervoer voor zowel reizigers als medewerkers.

Het openbaar vervoer rijdt vanaf 1 juni weer met een normale dienstregeling, maar nog wel met 40 procent van de capaciteit. Vanaf die dag is het reizen met een mondkapje verplicht in trein, bus en tram. Ook vanaf die datum is het volgens Rutte belangrijk dat burgers alleen het OV nemen als dat noodzakelijk is.

Tijdens de persbijeenkomst werd verder bekendgemaakt dat de basisscholen op 8 juni weer helemaal open mogen. Op die dag gaat ook de buitenschoolse opvang (bso) weer helemaal open. Het is volgens Rutte de bedoeling dat leerlingen geen gebruik maken van het OV en lopend of met de fiets naar school gaan. Voor leerlingen die verder weg wonen, wordt schoolvervoer geregeld.

Duidelijkheid

“Naast duidelijkheid voor reizigers en medewerkers is er nu ook duidelijkheid voor kinderen die het OV moeten gebruiken voor noodzakelijk reizen”, zegt voorzitter Pedro Peters van OV-NL in een reactie op de persconferentie van premier Mark Rutte. “De regels rond toezicht en de handhaving zijn precies zoals door OV-bedrijven bepleit. Zo gaan we het doen, op juridische basis van de Wp2000 (wet personen vervoer 2000). Houden reizigers zich echt niet aan de regels, dan kunnen ze een boete krijgen. Een boete kost 95 euro, zonde van het geld, toch?”

Alle OV-bedrijven in Nederland roepen reizigers op zich aan de regels te houden om het risico op besmetting tot een minimum te beperken. “Hemelvaart staat voor de deur, het wordt mooi weer en veel mensen zijn vrij. Toch vragen we iedereen nog steeds om drukke plekken te vermijden en het openbaar vervoer alleen te gebruiken indien het echt noodzakelijk is. Een uitje naar het strand hoort daar helaas echt nog niet bij”, aldus Peters.

Zorgen

Uit een enquête van zustervakblad OVPro.nl onder zo’n duizend lezers bleek dat nog veel OV-medewerkers zich zorgen maken over de verruiming van de dienstregeling per 1 juni. Ze gaven aan twijfels te hebben of de  mondkapjesplicht er voldoende voor zal zorgen dat ze hun werkzaamheden goed kunnen uitvoeren en of er voldoende zal worden gehandhaafd. Ook gaf het overgrote deel van de ondervraagden aan te vrezen dat de agressie in het openbaar vervoer zal toenemen als de regels vanaf 1 juni worden versoepeld.

ProRail meldde eerder deze maand er klaar voor te zijn om de treinen vanaf 1 juni weer volledig te laten rijden. De verkeersleidingsposten zijn weer volledig bezet en de storingsploegen staan klaar. Ook zou het spoor er vanwege intensief onderhoud goed bij liggen.

(Bron: ANP/MvG)

Lees meer in ons Dossier over het coronavirus.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Onderwerpen:

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.