Passengers-unboard-a-train-at-Ljubljana-station

Europese spoorbedrijven pakken draad weer op na lockdown

Bron: Miško Kranjec via Slovenske železnice

De Europese spoorbedrijven hervatten geleidelijk aan hun normale activiteiten, sinds het verkeer voor reizigerstreinen bijna twee maanden geleden vrijwel helemaal stil kwam te liggen. In Nederland rijdt alles vanaf 1 juni weer, maar in andere landen hebben sommige bedrijven hun volledige dienstregeling al hersteld, andere deels. De extra veiligheidsmaatregelen zijn in vrijwel iedere Europese lidstaat hetzelfde.

In België kwam het treinverkeer twee weken geleden al bijna volledig op gang. “Sinds 4 mei is de treindienst nagenoeg volledig hervat om aan de transportbehoeften van de betrokken reizigers te voldoen”, meldt vervoerder NMBS. Op dezelfde dag begon het Servische bedrijf Srbija Voz met het opnieuw inzetten van de binnenlandse treinen. Enkele dagen later werd de volledige dienstregeling van BG Voz, het S-Bahn-achtige spoorwegnet in Belgrado en omgeving, volledig hersteld.

Flexibel

Ondertussen deed dezelfde trend zich voor in Polen. PKP Intercity en verschillende regionale vervoerders hervatten tientallen treindiensten zoals ze vóór de coronabeperkingen waren. “We zien de laatste dagen een groeiende belangstelling voor onze verbindingen en een geleidelijk toenemend aantal reizigers. We reageren flexibel en analyseren elke verbinding afzonderlijk. Dankzij deze aanpak kunnen we ervoor zorgen dat het aantal treinen voldoende is om te voldoen aan het verwachtte aantal passagiers en kunnen we de volgende stap nemen op weg naar het herstellen van de volledige dienstregeling”, aldus Bartłomiej Rodak, van de Poolse vervoerder Koleje Dolnośląskie.

COVID 19-poster Poolse spoorwegen

De COVID-19-poster van Sloveense spoorwegen, bron: Slovenske železnice

Oostenrijk en Slovenië

In Oostenrijk en in Slovenië zijn de binnenlandse reizigersgerstreinen afgelopen week opnieuw gaan rijden. “Dit betekent dat de nieuwe dienstregeling vrijwel identiek zal zijn aan de oude dienstregeling vóór de start van de corona-pandemie”, aldus de Oostenrijkse federale spoorwegen (ÖBB).

Vervoerder Slovenske železnice (SŽ) heeft de binnenlandse treindiensten in heel Slovenië hervat na bijna twee maanden opschorting (sinds 16 maart). “Als gevestigde vervoerder hebben we alle voorgeschreven vereisten toegepast zodat we veilige treinreizen kunnen garanderen, rekening houdend met aanvullende maatregelen om de verspreiding van het virus te voorkomen”, merkte de Sloveense operator op in een officiële publicatie. De toekomst van de internationale treinen is nog onduidelijk voor zowel ÖBB en SŽ.

Veiligheid boven alles

Alle spoorwegmaatschappijen volgen de veiligheidsrichtlijnen. “Het dragen van mond- en neusbescherming is verplicht. Passagiers moeten dit hebben aangebracht zodra ze het treinstation of de bushalte binnenkomen en moeten het de hele reis dragen”, kondigde ÖBB aan. De regel om maskers te dragen is al gemeengoed geworden bij het reizen met de trein. NMBS verlangt van de klanten vanaf 12 jaar dat ze een masker dragen op de stations en in de treinen. Het bedrijf begon zelfs maskers te verkopen op 80 treinstations in heel België.

Covid-19-poster-Rotterdam-Centraal-station

Naast het dragen van maskers, vragen de vervoerders reizigers om zich te houden aan de social distancing-regels op de stations en in de treinen, kaartjes te kopen via mobiele applicaties of speciale websites. Daarnaast blijven de spoorwegondernemingen op hun beurt de wagons desinfecteren met verschillende oplossingen.

Lees meer in ons Dossier over het coronavirus.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Mykola Zasiadko

Mykola Zasiadko is redacteur van RailTech.com, de internationale zusteruitgave van SpoorPro.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.