Stadler Flirt Akku

Treinenbouwer Stadler afgeperst door hackers

De Zwitserse treinenbouwer Stadler is het slachtoffer geworden van een cyberaanval. De daders eisen losgeld en dreigen vertrouwelijke gegevens van het bedrijf en klanten openbaar te maken. Volgens Stadler heeft de cyberaanval geen gevolgen voor de productie en dienstverlening.

Het bedrijf heeft onmiddellijk de vereiste veiligheidsmaatregelen genomen en de verantwoordelijke autoriteiten ingeschakeld. Er loopt een gedetailleerd onderzoek naar de kwestie. Volgens Stadler gaat het om een groot geldbedrag en kan een mogelijke publicatie van gegevens Stadler en zijn werknemers ernstige schade toebrengen.

Datalek

De interne bewakingsdiensten van Stadler kwamen erachter dat het IT-netwerk van het bedrijf is aangevallen door malware, wat hoogstwaarschijnlijk heeft geleid tot een datalek. De omvang van dit lek moet verder worden geanalyseerd. Stadler gaat ervan uit dat dit incident is veroorzaakt door een professionele aanval van onbekende daders. De vereiste beveiligingsmaatregelen zijn direct genomen, een team van externe experts is ingeschakeld en de verantwoordelijke autoriteiten zijn betrokken.

De back-upgegevens zijn volledig en werken, meldt Stadler. Alle getroffen systemen worden opnieuw opgestart en de productie van nieuwe treinen en overige dienstverlening kan worden voortgezet. Bij Stadler werken 11.000 mensen verdeeld over veertig locaties. Het bedrijf heeft zijn hoofdvestiging in Bussnang in het oosten van Zwitserland. In Nederland rijden onder meer Arriva, Connexxion, Keolis en NS met Flirt-materieel van Stadler.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.