Drukte op station Zandvoort, foto: ANP

OV-bedrijven zien toename van aantal reizigers

Het was afgelopen weekend op verschillende plekken in Nederland drukker in het OV dan in voorgaande weken. Zaterdagmiddag greep de politie in samenspraak met vervoerder NS in, omdat te veel mensen op station Amsterdam CS de trein richting Zandvoort wilden nemen. Daarbij werd de toegang naar het perron beperkt. Vervoerder HTM moest in het weekend een aantal keren extra trams inzetten om passagiers beter te spreiden.

Vervoerder RET meldt maandag te zijn gestart met het rijden van meer trams, omdat het ‘toch steeds drukker wordt’. Vervoerders herhaalden de waarschuwing om alleen gebruik te maken van het OV bij noodzakelijke ritten.

Versoepeling maatregelen

Vorige week woensdag maakte premier Rutte tijdens een persconferentie bekend dat treinen, trams, bussen en metro’s vanaf vanaf 1 juni weer volgens de normale dienstregeling gaan rijden, met een maximale bezetting van 40 procent. Reizigers moeten vanaf dat moment ook verplicht een mondkapje dragen.

Vervoersbedrijven zetten hun eigen BOA’s in om te controleren dat reizigers zich aan de maatregelen houden. Zij hebben vanwege de coronacrisis ook handhavende bevoegdheden, waarbij ze onder meer boetes kunnen uitdelen.

Reizen met OV

Uit een opiniepeiling van EenVandaag blijkt dat 48 procent van de mensen die voor de coronacrisis gebruik maakten van het openbaar vervoer, niet van plan is om met het OV te reizen zodra het dragen van mondkapjes verplicht is. De bijna 23.500 leden van het eigen Opiniepanel gaven aan liever voor de auto, fiets of lopen te kiezen. Zes op de tien (59 procent) deelnemers aan het onderzoek vinden de mondkapjesverplichting in het openbaar vervoer een goede zaak.

ProRail-directeur John Voppen zegt dat ProRail op 1 juni er klaar voor zal zijn om de reguliere dienstregeling weer op te starten. Volgens de topman zijn de verkeersleidingsposten weer volledig bezet en de storingsploegen staan klaar. Ook ligt het spoor er door intensief onderhoud in de afgelopen weken goed bij.

Lees meer in ons Dossier over het coronavirus.

Onderwerpen: , ,

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.