Een testtrein van de NS onderweg naar Groningen, foto: ANP

NS test 1,5 metertreinen met schermen en stickers

De NS rijdt deze week op het traject Zwolle-Groningen met treinen die zijn voorzien van onder meer stickers en schermen om reizigers minimaal 1,5 meter afstand van elkaar te laten houden. Het gaat om zes aangepaste dubbeldekkers. Woensdag was de eerste testdag. Naast de proef van NS, waarmee de vervoerder vooruitloopt op mogelijke aangepaste maatregelen, heeft het kabinet het OMT om raad gevraagd over het verplichten van mondkapjes in het openbaar vervoer.

De spoorvervoerder kondigde vorige week praktijktesten aan die moeten uitwijzen welke maatregelen reizigers helpen om voldoende afstand van elkaar te bewaren. In de eerste proeftreinen tussen Zwolle en Groningen zijn strepen in de gangpaden aangebracht en symbolen op stoelen om aan te geven welke zitplaatsen wel en niet in gebruik zijn. Ook wordt in een coupé geëxperimenteerd met plastic schermen tussen reizigers.

Een woordvoerder van de NS spreek van een testopstelling. “We onderzoeken hiermee wat wel en niet werkt, hoe reizigers zich gedragen en hoe ze ermee omgaan. Voordat we 750 treinen aanpassen is het handig om te testen of de aanpassingen goed te bevestigen en vandalismebestendig zijn”, zegt de NS-woordvoerder. Het experiment duurt een week, waarna de NS de proef evalueert. De NS overweegt ook eenrichtingsverkeer in de treinen in te voeren, zodat reizigers elkaar niet meer in gangpaden hoeven te kruisen.

Mondkapjes

Het kabinet wil weten of mondkapjes in het openbaar vervoer verplicht moeten worden. Daarom is de groep deskundigen (OMT) die het kabinet adviseert over de bestrijding van het coronavirus om raad gevraagd, zegt staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat. Het OMT gaat volgens haar kijken naar de voor- en nadelen van mondkapjes in trein, bus of tram. Verscheidene landen hebben mondkapjes in het openbaar vervoer verplicht om verspreiding van het virus te voorkomen.

Pedro Peters van OV-NL vindt dat het gebruik van mondkapjes in het OV door het kabinet als serieus alternatief overwogen moet worden. Het OV is nu alleen bedoeld voor mensen in cruciale beroepen zoals de zorg. Omdat passagiers 1,5 meter afstand moeten betrachten is de capaciteit beperkt. Meer mensen maken intussen gebruik van het openbaar vervoer.

(Bron: ANP)

Lees meer in ons Dossier over het coronavirus.

Onderwerpen: , ,

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

1 reactie op “NS test 1,5 metertreinen met schermen en stickers”

Frits van Leeuwen|30.04.20|09:52

Mooi dat er gekeken wordt naar mogelijke oplossingen. Ik vraag me alleen af of dit niet botst met bijvoorbeeld brandveiligheidseisen. Een plastic scherm lijkt me toch een potentieel brandgevaarlijke toevoeging. Moet een voertuig niet opnieuw gekeurd worden na zo’n toevoeging?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.