Premier Rutte tijdens een persconferentie over de coronacrisis, foto: ANP

Merendeel maatregelen coronavirus verlengd tot en met 19 mei

Kinderen kunnen vanaf maandag 11 mei weer naar de basisschool en gaan sporten. De meeste andere coronamaatregelen worden met minstens drie weken verlengd tot en met 19 mei. Dat heeft premier Rutte dinsdagavond bekendgemaakt tijdens een persconferentie.

De regels voor het openbaar vervoer worden niet versoepeld. Rutte stelde dat de maatregel om het basisonderwijs weer op te starten ‘nauwelijks extra druk op het OV’ zal zetten.

Maatregelen

Het kabinet volgt met de aangepaste maatregelen het advies van de deskundigen in het zogeheten Outbreak Management Team (OMT). De deskundigen in dat team concluderen dat jonge kinderen het coronavirus waarschijnlijk niet snel oplopen of overdragen en dat het risico van het heropenen van de scholen daarom te overzien zou zijn. Ook de kinderopvang, de buitenschoolse opvang en het speciaal onderwijs kunnen wat het OMT betreft na de meivakantie weer open.

Sporten

Niet alleen jonge kinderen, maar ook tieners mogen voorzichtig weer gaan sporten. Wel gelden voor kinderen van 12 tot 18 wat strengere regels. Volgens het OMT kunnen kinderen onder de 12 ook gewoon weer dicht bij elkaar komen tijdens trainingen buiten, maar moeten kinderen ouder dan 12 nog wel 1,5 meter afstand bewaren.

Eet- en drinkgelegenheden blijven nog zeker tot en met dinsdag 19 mei dicht. Werknemers in niet vitale beroepen worden geadviseerd om zo veel mogelijk thuis te blijven werken. Evenementen waren al verboden tot 1 juni, maar dat verbod wordt nu verlengd tot minstens 1 september. Ook het betaald voetbal lijkt daardoor het seizoen niet te kunnen afmaken.

Spoorvervoer

Spoorvervoerder NS maakte eerder deze week al wel bekend vanaf woensdag 29 april een aantal intercity’s toe te voegen aan de huidige basisdienstregeling, maar dat is met name bedoeld, omdat het daardoor makkelijker wordt om de anderhalve meter afstand te houden in de trein. Ook wordt hiermee de reistijd over langere afstand verkort.

Een woordvoerder van ProRail meldt dinsdag dat het spooronderhoud en lopende projecten tot nu toe gewoon kunnen doorgaan. Spoormedewerkers volgen het protocol ‘Samen veilig doorwerken’ dat door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties is vastgesteld. Om het vrachtvervoer zo goed mogelijk te laten doorstromen geeft ProRail goederentreinen al een aantal weken voorrang op reizigerstreinen.

(Bron: MvG / ANP)

Lees meer in ons Dossier over het coronavirus.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.