HSG slijpmachine Vossloh

Slijpvoertuig Vossloh in gebruik genomen voor Finse tramlijn

Tampereen Ratikka, een gemeentelijk bedrijf dat verantwoordelijk is voor de aanleg van diverse tramlijnen in de Finse stad Tampere, heeft een innovatief slijpvoertuig gekocht van fabrikant Vossloh. Met de slijpmachine kan het bedrijf onderhoudswerkzaamheden op de toekomstige tramverbindingen snel uitvoeren. In augustus 2021 start Tampereen Ratikka met de dienstregeling op het nieuwe tramnetwerk.

Het tramnetwerk van Tampere zal in eerste instantie uit twee lijnen bestaan ​​met een totale lengte van 16 kilometer en 24 haltes. Tampere heeft al 19 lightrailvoertuigen besteld bij Škoda Transtech, een Finse dochteronderneming van de Tsjechische fabrikant Škoda Transportation. Voor de onderhoudswerkzaamheden koos het gemeentelijk bedrijf voor een High Speed Grinding-city (HSG-city) van de Duitse fabrikant Vossloh, waarvan ETS Spoor producten aan de Nederlandse spoormarkt levert.

Spoorstaven slijpen

HSG-city is ontworpen voor het spoor in de stad en voorsteden. Het voertuig kan spoorstaven met snelheden tot 60 kilometer per uur slijpen, waardoor dit binnen de bestaande dienstregeling kan. Daardoor kunnen de trams gewoon blijven rijden. 

Een ander kenmerk van het voertuig is het lage geluidsniveau.

Intensief gebruik van het spoor zorgt ervoor dat spoorstaven sneller afslijten. Wanneer een spoorstaaf niet tijdig wordt onderhouden, kunnen hierin scheuren en andere onregelmatigheden ontstaan. Dat kan tot verstoringen van het treinverkeer leiden. Met het voertuig wordt railschade verwijderd voordat er defecten ontstaan, waarmee er preventief onderhoud wordt uitgevoerd. De machine heeft verder een compartiment waarin stof en vonken worden opgevangen. Doordat de vonken opgevangen worden, is het mogelijk om tramrails in tunnels te slijpen.

Lees ook:

Slijpvoertuig HSG-city van Vossloh goedgekeurd voor Duits spoor

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.