Persconferentie over besluiten na 6 april ivm coronavirus, foto: ANP

Kabinet verlengt coronamaatregelen tot en met 28 april, OV hanteert uitgedunde dienstregeling

De maatregelen die zijn genomen om de verdere uitbraak van het coronavirus te voorkomen worden verlengd tot en met 28 april. Er komen geen nieuwe maatregelen bij. Dat heeft het kabinet dinsdagavond bekendgemaakt. Het openbaar vervoer blijft rijden om medewerkers in vitale beroepen te vervoeren en de uitgedunde dienstregeling wordt tot zeker 28 april verlengd. Voorzitter Pedro Peters van OV-NL herhaalt de oproep aan reizigers om ‘alleen met het openbaar vervoer te reizen als het echt nodig is’.

Dit betekent dat scholen, kinderdagverblijven, restaurants en cafés tot en met 28 april dicht blijven. Ook contactberoepen zoals kappers en fysiotherapeuten kunnen nog niet aan het werk. Mensen die kunnen, worden verzocht om zo veel mogelijk thuis te werken om het contact met anderen zo veel mogelijk te beperken. Medewerkers in vitale beroepen blijven aan het werk en volgen diverse veiligheidsvoorschriften om verspreiding van het virus te voorkomen.

Verspreiding virus

Premier Mark Rutte: “Experts zeggen dat de verspreiding van het virus minder snel gaat door de maatregelen. Tegelijkertijd is het nog lang niet voorbij. Kijk naar het aantal doden van 178 dat er vandaag bij is gekomen.” Rutte riep Nederlanders op om het vol te houden. “Wees begripvol voor elkaar. Klop een keer op het raam van de buren. Dit is niet morgen voorbij. Alleen samen krijgen we het coronavirus onder controle.”

Nederlanders houden zich volgens Rutte goed aan de voorschriften. Hij gaf aan dat de straten en treinen leeg zijn en mensen alleen hun boodschappen doen. Hij gaf aan ‘groot respect te hebben voor het improvisatievermogen’ van iedereen. Daarbij noemde hij onder meer de ondernemers die druk bezig zijn met het maken van noodvoorzieningen voor hun medewerkers. “Hou dit allemaal vol. Wees begripvol voor elkaar. Klop een keer op het raam van de buren. Dit is niet morgen voorbij. Alleen samen krijgen we het coronavirus onder controle.”

Nederlanders moeten voorlopig geen plannen maken voor de meivakantie, adviseerde Rutte. Scholen, eet- en drinkgelegenheden blijven tot en met 28 april dicht, maar ook daarna “gaan we niet ineens terug naar de normale situatie”, zei hij. Hij riep op tijdens de meivakantie zoveel mogelijk thuis te blijven.

Lees meer in ons Dossier over het coronavirus.

Onderwerpen: ,

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.